De Amsterdamse Tuinkalender | December
De tuin is in rust. Op wat opgewonden gekrijs van de merels op de takken van de vergeelde Iepen na ligt alles er kalm bij. De regendruppels hangen als grote kabouterparels aan de slappe blaadjes en de aarde voelt koud aan. Toch is de tuin allerminst dood. Als je goed kijkt zie je dat de vlinderstruik nieuwe scheuten aanmaakt en zich jonge knoppen aan de lijsterbes vormen. Ook de rozen dragen opeens bottels. Als je een helleborus in de tuin hebt is hij zich aan het opmaken voor de bloei. December: de eerste wintermaand is hier.
Kleur
De grauwheid van je tuin zou zomaar eens tot een slecht humeur kunnen leiden. Gelukkig is er helleborus te koop. Een andere naam is de kerstroos. Deze vaste plant bloeit eind december en met een beetje geluk blijft hij tot februari mooi. Zolang het niet vriest kan je alles planten. Ook kan je kleur in je tuin brengen met een inheemse Kornoelje. Dit is een heester met rode felgekleurde takken in de herfst en winter. In de lente krijgt de Kornoelje witte bloemetjes.
Stadsbos
In Amsterdam staan zo’n 1 miljoen bomen. 300 000 daarvan staan op openbaar terrein. De andere 700 000 staan dus in de tuinen van de stad. Naast Iepen, staan er veel Paardenkastanjes, Platanen en Populieren in Amsterdam. Omdat bomen veel beschutting en voeding voor vogels bieden zijn zij goed voor de biodiversiteit. Plant dus eens een inheemse soort zoals het krentenboompje in je tuin. Zolang het niet vriest kan je blijven planten. Er staat een heel bos in Amsterdam!
Snoeien
De meeste struiken en bomen snoei je in de lente. Zo beschermt het extra groen je flora tegen de kou. Wel kan je de kleine jonge scheuten wegknippen. Kijk waar de knop naartoe wijst. Staat de knop naar rechts? Dan groeit de tak die hieruit komt ook naar rechts. Zo kun je de plant een beetje sturen in zijn groeivorm.
Je kan ook de frambozen die net gebloeid hebben snoeien. Snoei herfstframbozen helemaal terug, knip alles tot de grond toe af. Dit loopt vanzelf weer uit. Heb je zomerframbozen? Snoei alleen de jonge scheuten weg tot de grond.
Verwijder als je aan het snoeien bent gelijk het opschot (wilde scheuten) van de bomen en struiken. Opschot groeit vaak onderaan of op de stam van vruchtbomen. Als je het eraf snoeit zal de scheut terug groeien, maar als je de scheut eraf draait komt hij niet meer terug.
Vogelsnoep
De vogels kunnen nu wel een lekkernij gebruiken. Rijg pinda’s aan elkaar. Pindaslingers zijn een lekker voor vogels. Ook kan je zelf vetbollen maken. Verwarm plantaardig vet, gooi er vogelzaad door en giet het in een mal. Druk er een touwtje door zodat je ze goed op kunt hangen. Daarna laat je ze afkoelen en de vetbol is klaar
Geef liever geen brood aan vogels: het is vaak te zout en er komen ratten op af.
Kleine klusjes
- Dek vorstgevoelige planten goed af met organisch materiaal zoals takjes en bladeren. Pak mediterrane planten, zoals palmen of olijven in met vliesdoek.
- Slijp je gereedschap
- Verwijder het laatste blad van het gazon, let op: loop niet op het gras als het heeft gevroren. Dit beschadigt de grasmat.
- Zorg dat er geen water in de tuinslang zit en laat de kranen leeglopen en openstaan. Bij vorst vriezen ze dan niet kapot.
Klimplantengids
De ruimte in de stad is beperkt, maar gebouwen met gevels zijn er in overvloed. En dat komt goed uit, want met de juiste klimplant kunnen we kale muren ombouwen tot levendige, verticale tuinen. De voordelen van groene gevels zijn eindeloos. Zo ziet het er mooi uit. Groen verlaagt stress en het nodigt uit om naar buiten te gaan. Op de bloemen en bessen van de planten komen allerlei beestjes af, die op hun beurt weer een voedselbron vormen voor andere dieren, zoals vogels en vleermuizen. Klimplanten kunnen ook een schuil- en broedplaats zijn voor dieren.
U kunt de Klimplantengids ophalen bij Anmec, Plantage Middenlaan 2E.
Of download hem hieronder digitaal.