De Amsterdamse Tuinkalender | Januari

Het kan je niet ontgaan zijn. De vogels zijn weer vroeger op en tjilpen hoopvol de ochtend tegemoet. De tuin lijkt op het eerste gezicht stil, maar als je beter kijkt zie je het nieuwe leven overal: De eerste sneeuwklokjes en narcissen steken hun kop al boven de grond en de jonge knoppen van de rozen of de spirea kan je al zien zitten.

Snoeien

Tuinkalenderjanuari2023Johannapark wbraat

De beste tijd om appel- en perenbomen of je druif te snoeien is als de groei stilstaat. Dat is tussen december en maart. Als de groei stilstaat staan ook de sapstromen stil, naarmate het warmer wordt komen die stromen weer op gang. Door te snoeien maak je een wondje en daar komt sap uit. Dit ‘bloeden’ is een afweer mechanisme van de boom zodat er geen schimmels of ziektes binnen kunnen komen via de wond. Laat het vocht zitten: het verjaagt de insecten. Hoe later je snoeit, hoe meer sap de plant dus kan verliezen als je snoeit. Ook mag het niet vriezen als je snoeit!

  • Jonge appel- of perenboom snoeien
    Een jonge boom moet in zijn vorm groeien. De stam van een jonge boom heeft een aantal zijtakken met daaraan kleine zijtakjes waar de vruchten aan groeien. Snoei alle nieuwe scheuten voor een derde terug. Hieraan komen later ook weer zijtakjes die na een aantal jaar vruchten gaan geven.
  • Volgroeide appel- of perenboom snoeien
    Zijn de takken mooi verdeeld en zwiepen ze niet in je gezicht? Bekijk je boom dus eerst goed voor je gaat snoeien. Haal eerst dode, zieke en geknakte takken weg. Snoei vervolgens takken die te dicht op elkaar staan, elkaar kruisen of in een onhandige richting groeien. Oude takken die geen vruchten meer geven, kun je inkorten tot een jonge zijtak.

Vogels in je tuin

Tuinkalenderjanuari2023Johannapark

Geef de vogels verschillende soorten voer: zaadmengsels, vetbollen, vruchten, noten, pinda’s, broodkruimels. Strooi ook wat voer op de grond. Zet wanneer het vriest en er geen sneeuw ligt, een ondiep schaaltje vers water of wat vergruisd ijs neer, zodat de vogels kunnen drinken. Maak je nestkastjes schoon. Dan kunnen de vogels alvast wennen aan hun schone nieuwe thuis.

Tuinvogeltelling

mus op fietsbel

Op 27,28 en 29 januari kan je tuinvogels tellen voor de vogelbescherming. Kijk voor tips en leer je tuinbewoners herkennen op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

De boel de boel laten

Tuinkalenderjanuari2023Johannapark

Laat de tuin in de winter zoveel mogelijk met rust. Een rommelige tuin is in de winter de ideale plek voor dieren. Ze vinden er een schuilplaats en kunnen mooi onder de bladeren beschut zitten. Insecten slapen tussen je planten en misschien krijg je wel bezoek van een egel als je er een zooitje van laat. Egels komen niet zomaar in je tuin, ze moeten er wel in kunnen, maak dus een gat in de schutting zodat ze de weg vinden.

Tuinkalenderjanuari2023Johannapark

foto's binnentuin Johannapark Amsterdam Oud West