Paddenstoelen bij boomstronk in November

De Amsterdamse Tuinkalender | Oktober

De dagen worden korter en donkerder. De blaadjes vallen van de bomen in de soms al straffe wind. Spinnenwebben glinsteren in het licht van de laaghangende zon. Met een gemiddelde van 11 graden begint je tuin te sidderen en de grond voelt koud aan. Toch is oktober de maand waarin er nog veel gezaaid kan worden. Steek je vingers dus in die natte, kille klei om er nieuw leven aan te planten.

Nieuwe planten in Oktober

Wist je dat de herfst het seizoen is om te planten? De grond is vaak natter dan in andere jaargetijden omdat het veel regent. De wortels van de planten en struiken kunnen dan extra goed nestelen in de aarde. De grond is nog vrij warm in oktober; er is nog geen vorst overheen gegaan. Plant je in het voorjaar dan kan de plant last krijgen van de droogte in de zomer. In de winter niet. En dalende temperaturen geven planten een seintje dat het winter wordt en ze focussen zich op hun energie ondergronds. Zo heb je dus sterke planten onder de grond die in het voorjaar een flinke voorsprong hebben!

Verbana Tuinkalender oktober wieke braat gemeente amsterdam

Oktober is de maand om rozen te planten. Je vindt deze liefdesbloemen nu overal op de markt. Plant ze in de volle grond of in een pot. Je eigen rozen heb je natuurlijk wat gesnoeid in augustus zodat er nu een herbloei aankomt. Verwen ze met een schepje kippenpoep, want dat is de mest die rozen heerlijk vinden.
Je kan nu ook hagen planten. zoals een beukenhaag, een haag van haagbeuk, een esdoornhaag of een buxushaag. Alle heesters en bomen die gekweekt zijn kan je nu poten in je tuin. Of je kan ze in een pot op je balkon zetten.

Planten: Hoe doe je dat nou goed?

Tuinkalender Oktober wieke braat gemeente amsterdam

Het klinkt natuurlijk heel simpel en dat is het ook. Toch zetten we even op een rijtje hoe je een plant goed plant.

  1. Zet de plant met pot in een emmer water en laat hem volzuigen met water.
  2. Graaf een gat op de juiste plek in de tuin. Zorg dat het gat 2 keer zo groot is als de kluit van je plant. Maak het ook goed diep zodat je plant net iets onder het oppervlakte valt.
  3. Vul het gat met water.
  4. Zet je plant erin en vul het gat met aarde uit de tuin. Je kan ook wat potgrond erbij doen. Er zitten voedingstoffen in, maar dat is niet noodzakelijk.
  5. Geef de plant nog flink water. En herhaal dat elke dag de komende week. Zo blijven de wortels goed nat en kan de plant zich beter vastzetten op zijn nieuwe plek in je tuin.
  6. Je kan een nieuw gepote plant ook altijd een schepje mest geven als hij daarvan houdt, rododendrons en rozen vinden dit erg lekker.

Zaaien

De natuur wil dat er in de lente weer zaailingen te zien zijn. Daarom zijn zaadjes zo licht: ze gaan met de wind mee. Paardenbloemen en distels verspreiden zich zo. Maar de stokroos laat zijn zaden gewoon vallen op de plek van de moederbloem. Dit is een prima manier om te vermeerderen, maar je kan ze natuurlijk ook plukken en zaaien op een plek waar nog geen stokroos aanwezig was.

Zaadlijsten Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Je kan ook een zadenbom maken van zaadjes die je vindt op straat en in het park. Gele ganzenbloem, papaver, korenbloemen, echte kamille, bolderik en zelfs het wijnblad laat zaden vallen. Die kan je zelf verzamelen en elders planten.

Zaden Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Ook inheemse bollen, zoals de krokus, tulp of narcis kun je nu onder de grond stoppen. Dan maak je de hongerige bij in de lente ontzettend blij!

Je tuin klaar voor de eerste nachtvorst

Snoeien Tuinkalender oktober gemeente amsterdam wieke braat
  • Gooi je bladeren niet meteen weg. Egels, torren en insecten houden ervan hierin te scharrelen of zich misschien wel op te rollen voor een winterslaap.
  • Oogsten van de herfstgroenten kan deze maand, bijvoorbeeld witlof, andijvie, spinazie en bloemkool. Op de plekken waar de groenten geoogst zijn en de komende tijd geen groenten komen te staan, kan je compost strooien om de bodem te verbeteren.
Herfstoogst Gemeente Amsterdam Wieke Braat

  • Ruim je tuin op: maak het kinderspeelgoed schoon en stal het meubilair droog - als je daar ruimte voor hebt. Je kan het op een warme oktober middag (hoger dan 15 graden) ook in de lak of vet zetten. Zo bescherm je het hout tegen rot en doe je er langer mee.
  • Help de dieren: maak je nestkastjes leeg zodat de merels en mezen erin kunnen schuilen of bouw een egelhuisje.




Hoe houdt jij de egel tevreden deze winter?

Lees hier hoe je een egelhuisje bouwt.

Stekelige overwinteraars