De Dutch Sustainable Fashion Week is van 5 tot 11 oktober 2023: Tien tips om langer van je kleding te genieten

De Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) wil duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie onder de aandacht brengen. DSFW wil consumenten ertoe aanzetten om duurzame keuzes te maken. Kom tijdens de DSFW naar Kalverstraat 201-203, om je goed beter te maken en inspiratie op te doen.

Door heel Nederland zijn duurzame mode-evenementen te bezoeken. Op de website van de DSFSW staan swapshops, upcycle cafes en modeshows. Maar ook buiten deze week kan je veel doen. Het thema van dit jaar is de verlenging van de levensduur van kleding, daarom hebben we tien tips op een rijtje gezet om langer van je kleding te genieten.

Tips om duurzamer gekleed te gaan

1. Repareer het

Een knoop van je broek of een gat bij de naad? Dat kan je zelf maken. Op Wikihow kan je heel goed zien hoe je dingen repareert. Geen zin of toch te moeilijk? Breng je kleding naar een kleermaker. Meestal kan je dit soort kleine reparaties voor een paar euro laten maken.

2. Verander het

Draag je kleding niet of ben je erop uitgekeken? Kijk dan eens goed naar het jasje of die broek. Misschien draag je het wel als je de knopen op je colbert veranderd. En die oude spijkerbroek is afgeknipt nog een heel leuk kort broekje voor naar het strand.

3. Koop een goed stoomapparaat

Chemisch reinigen is niet zo duurzaam. Gelukkig krijg je kleding gemakkelijk zelf mooi met een stoomapparaat. Je stoomt de kreuken eruit en vlekken verwijder je er ook mee. Je kleding wordt er mooier en schoner van. Wil je ze alleen opfrissen? Dan kan je die colbert ook in de douche hangen.

4. Koop tweedehands

Niet kopen is beter, maar andere items in je kast zijn gewoon fijn. Dus koop tweedehands, want wat je niet nieuw koopt scheelt grondstoffen en afval. Maak er een sport van mooie items in de kringloop of vintage winkels te vinden. Het is vaak goedkoper en je kan bijzondere kleding vinden die niet iedereen draagt.

Op de markt, op websites of winkels, vaak kom je er gaandeweg achter waar je veelal slaagt en wat bij je past. En zie je een fantastische jurk in een film of serie? Zoek dan op door wie de cast gekleed is. Van daaruit kan je verder zoeken naar items in die stijl of van dezelfde ontwerper – tweedehands natuurlijk!

5. Gebruik een afhaalpunt of nog beter een bezorgservice die overgebleven ruimte in bussen opkoopt

Gewoon zelf naar de thrift store lopen is natuurlijk een stuk duurzamer dan iets op Etsy bestellen. Maar wil jij echt dat jurkje uit "Who is Erin Carter?” of een zeldzame Dior die zich in Italie bevindt? Gebruik dan een afhaalpunt bij de bezorging. Apps als Vinted en MyTheresa hebben deze optie in hun settings staan dus maak daar gebruik van. De stad wordt er minder druk en vervuild van en jij zet weer wat extra stappen naar het afhaalpunt.

6. Geef, verkoop of ruil je oude kleding

En wordt het toch niets tussen jou en die paarse faux fur jas van Lavender Haze die Taylor Swift wel fantastisch stond? Geef hem weg, verkoop hem online of ruil hem tijdens een kledingswap. Waar jij je niet lekker in voelt maakt van een ander misschien wel een zelfverzekerd stijlicoon.

7. Weet je maten: zo voorkom je miskopen

Een veelgehoorde klacht is dat je online vaak miskoopt omdat je het niet past. Kijk naar kleding die je al hebt: als je van een merk een bepaalde maat draagt, dikke kans dat diezelfde maat je dan nu ook past. En meet jezelf op, vaak kan je zeker als je van particulieren koopt de centimeters opvragen. Dan weet je of je erin past.

8. Was minder

De wasmachine is een kleding vreter. Letterlijk. Elke wasbeurt komen er minuscule vezels die vaak uit plastic bestaan in het afvalwater. Hoe minder je wast, hoe beter. Hang je spijkerbroeken buiten uit, dan zijn ze weer fris. Gebruik een neutrale deodorant: vaak kan je je t-shirts dan een dag langer aan omdat je minder zweet.
En was je toch? Zet je wasmachine op de eco-stand, dan gebruikt hij en minder stroom en centrifugeert zachter wat weer beter voor je kleding is. Doe het op 30 graden en gebruik weinig waspoeder. Poeder? Jazeker, om vloeibaar wasmiddel te maken wordt drie keer zoveel water gebruikt.

9. Toch nieuwe kleding?

Sommige items, sokken, ondergoed of basic t-shirts koop je nu eenmaal toch liever nieuw. Doe dat ook vooral maar maak een lijstje met items die je nodig hebt en schaf kwaliteit aan. Vaak is de kwaliteit van de stof de dealbreaker of je een item lang of kort kan gebruiken. Investeer dus in kwalitatieve en liefst duurzame textiel, daar doe je langer mee.


10. Ruim regelmatig je kast op

Maak overzichtelijk wat je hebt en draagt door bijvoorbeeld de haken van kledinghangers allemaal dezelfde kant op te hangen. Als je het draagt hang je de haak andersom terug. Na twee maanden zie je precies wat je wel en niet draagt. Ga dan eens door de haakjes die duidelijk onaangeroerd zijn. Niet helemaal jouw ding? Foto maken en verkopen maar of organiseer een kledingruil! Goed voor je inner-Marie Kondo en goed voor je portemonee!


Kijk voor alle tweedehands winkels bij jou in de buurt op alle kringloopwinkels

Hoe kan jij dit doen?

Bekijk hier het hele programma van de Dutch Sustainable Fashion Week of geef jouw event hier op.

Lees er hier meer over