De familie Dijstelbloem is aardgasvrij: “Als je het kán doen, doe het”

Twee jaar geleden nam het gezin Dijstelbloem uit de Rivierenbuurt het besluit: we gaan zo CO2-neutraal mogelijk leven en van het gas af. Zonnepanelen hadden ze al en ook hun huis was al behoorlijk goed geïsoleerd. Een logische volgende stap was een warmtepomp. En dat is gelukt. Zijn ze blij met hun keuze? “Zeker!”, zegt Jan Dijstelbloem. “Zelfs aan koken op inductie ben je binnen drie dagen gewend.”

Men adviseerde Jan eerst over te gaan op een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp wordt voor een deel een warmtepomp gebruikt om het huis te verwarmen, en voor een deel nog aardgas. Een andere optie waren infrarood warmtepanelen Een infraroodpaneel werkt op elektriciteit en straalt warmte af op een bepaalde plek of persoon. Maar dat zagen Jan en zijn vrouw niet zitten. “Het geeft hele lokale warmte. Een beetje als de zon”, zegt Jan. Ze kozen voor de hybride optie. Maar het voelde toch nog niet helemaal lekker. Liever gingen ze helemaal van het gas af.

Kon wel gewoon

Gelukkig bleek dit bij nader inzien volgens de installateur ook gewoon te kunnen. Jan: “Hij had er kennelijk wél verstand van. ‘Jullie hebben op twee verdiepingen al vloerverwarming. Stop met deze onzin en ga gewoon direct over op een volledige warmtepomp’, zei hij.”

Goed nieuws dus, want met een volledige warmtepomp wordt het gebruik van gas overbodig. “Ook is er constante en gelijkmatige warmte via de vloerverwarming”, vult Jan aan. “Dus geen lokale hete plekken – die vooral de katten heel erg prettig vonden.” Ook de temperatuur van het water voor de vloerverwarming kan nu veel lager. Jan: “Die is nu op 50 graden ingesteld, in plaats van op 90. Bovendien kun je in de zomer ook koelen door er koud water doorheen te laten gaan. Dat hebben we afgelopen zomer goed gemerkt.”

De warmtepomp en boiler moeten met een kraan over het huis worden getakeld.

Boilertje?

Klinkt goed. Zijn er dan helemaal geen nadelen? “Ik heb nog geen kunnen vinden”, aldus Jan. “Ik zag een beetje op tegen koken op inductie. Maar ook daar wen je aan. Als ik dan een minpunt moet noemen, dan is dat het geluid. Hoewel dat minimaal is. Alleen als het echt koud is hoor je de warmtepomp hard werken.” De geïnstalleerde all-electric warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht met een soort ventilator op het dak. “Recht boven onze slaapkamer”, laat Jan weten.

De ‘verzamelde’ warmte wordt samengeperst en opgeslagen in een boiler. Hieruit wordt via een binnenunit het huis verwarmd. Het warme kraanwater komt rechtstreeks uit de boiler. De komst van die boiler was overigens wel even schrikken. “Ik dacht: er komt een boilertje”, lacht Jan. Maar dat viel vies tegen. Een ‘vat’ van 300 liter, beslaat een groot deel van de berging. “Je moet er dus wel de ruimte voor hebben.”

Met wat passen en meten passen de nieuwe installaties in huis.

Een investering

Het gezin maakt sinds oktober 2022 gebruik van de warmtepomp. De elektriciteit komt van de zonnepanelen. Ze zijn dus nu een jaar aardgasvrij. Met de gestegen gasprijzen een welkom voordeel. Toch zegt Jan dat het verduurzamen een flinke besteding kan zijn. “De zonnepanelen verdienen wij in ongeveer zeven jaar terug. Maar de installatie van een warmtepomp is een grote investering ook met subsidie. Ook is onze terugverdientijd langer.” Jan realiseert zich dat niet iedereen het geld voor een warmtepomp zomaar heeft liggen en voelt zich dan ook bevoorrecht. “Het is een luxe dat we dit kunnen doen.”

Het gehele traject van advies tot aan gebruik duurde ongeveer een jaar voor familie Dijstelbloem. Ondanks de investeringskosten zegt Jan: “Als je het kán doen, doe het. Wij wilden zo CO2-neutraal mogelijk zijn. En dat is gelukt. Maar kijk heel goed naar de offertes die je krijgt. Zoek een goede adviseur én vraag om hulp van de gemeente of Rijksoverheid.”

De Rijksoverheid biedt subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp en het verduurzamen van uw woning de ISDE subsidie. Voor sommige buurten in Amsterdam biedt de gemeente een subsidie voor het aardgasvrij worden.

Wil je meer informatie over een warmtepomp? Lees dan dit artikel over alternatieven voor aardgas.