De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten

De culturele sector kan vanaf nu gebruik maken van een zogenoemde Groene Menukaart om concrete stappen te zetten voor het verduurzamen van hun pand. Hiermee krijgen culturele instellingen de kans om kosten te besparen en hun gebouw toekomstbestendig te beheren.

'De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten' geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor gebouwen met een culturele functie. Van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en vergroening van daken. Bij deze maatregelen wordt ook inzicht gegeven in regelgeving, indicatie van de besparing en een overzicht gegeven van gemeentelijke, provinciale en landelijke financieringsmogelijkheden.

Bij de ontwikkeling hebben verschillende culturele organisaties meegedacht. Deze instellingen zijn al aan de slag met verduurzaming en delen op het platform hun ervaringen en tips.

Succesvolle aanpak in Amsterdam

De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten is een initiatief van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de provincie Noord-Holland en De Groene Grachten. Er wordt voortgebouwd op de succesvolle aanpak die al is ingezet in o.a. Amsterdam. Zo werken 16 culturele instellingen in de Plantagebuurt in Amsterdam al sinds 2011 collectief aan verduurzaming. Dat resulteerde onder meer in gezamenlijke inkoop van groene energie met Energiecollectief Plantage. In Haarlem hebben 9 culturele instellingen samengewerkt aan het behalen van een Green Key-certificaat. Deze initiatieven laten zien dat de culturele sector zich bewust is van het belang van verduurzaming en dat structurele samenwerking leidt tot succesvolle projecten.

Bron: Noord-Holland.nl