Smaakroute deelnemers voor groentewinkel in Kinkerstraat

De Grote Smaken Speurtocht | Samuel Levie en Van Amsterdamse Bodem

Van Amsterdamse Bodem, een onderdeel van stichting De Gezonde Stad, lanceert nu ‘De Grote Smaken Speurtocht’. Samuel Levie, chef en (kinder)kookboekenschrijver, heeft een speurtocht opgezet voor jong en oud. Hij laat zijn favoriete hotspots zien in Amsterdam-West. Kinderen maken kennis met allerlei soorten smaken en spelen tegelijkertijd een quiz. Een leuke activiteit voor in de herfstvakantie.

Het smaken pad

Samuel vertelt: ‘’De route is voor iedereen toegankelijk. Hij loopt vanaf de Spaarndammerbuurt tot aan Bos en Lommer. Op elke plek is er wat te doen en zijn er quizvragen. Het is een leuke manier om erop uit te gaan. Als je ze laat zien dat er achter ons eten allerlei verhalen zitten, dan zie je dat kinderen daar veel voor openstaan. En als kinderen vragen gaan stellen, dan gaan ouders ook weer over dingen nadenken.’’

Tijdens de speurtocht leer je hoe je eten een stukje duurzamer kunt krijgen. Je komt op unieke plekjes waar ze het eten lokaal en vers maken. Alle smaaksensaties komen aan bod: van zure augurken bij Kesbeke tot zoete chocoladetonen bij Tony’s Chocolonely. En de uitdagende dumplings bij een traditionele Chinese zaak. In totaal zijn er zeven adresjes op de routekaart. En opgelet, met de quiz maak je kans op een kookboek van Samuel!

‘’Toen ik een jaar of vijf was, had ik al bedacht dat ik later chef wilde worden.’’ aldus Samuel.

Van zijn passie voor koken maakte hij zijn werk. Als chef, ondernemer bij Brandt & Levie en co-founder bij Food Cabinet, weet hij van alles over smaken. Ook kan hij zich goed inleven in de wereld van kinderen. Hij is zelf vader en vindt het leuk om kinderen nieuwe smaken te laten ontdekken. Verder vindt hij het verhaal achter een product belangrijk. Dit wil hij overdragen aan mensen.

‘’Ik vind het leuk om maatschappelijke thema’s door te vertalen in dingen die mensen iedere dag bezighoudt, zoals eten. Een thema als duurzaamheid kan best abstract zijn voor mensen. Terwijl iedereen wel iets heeft met voedsel. Je doet elke dag je boodschappen. Als chef ben je mensen aan het inspireren en je kunt het heel praktisch maken. Zowel het eten maken als het nadenken over ‘hoe kun je mensen aanzetten om tot een andere manier naar eten te kijken?’

Van Amsterdamse Bodem

Zo dicht als eten bij ons dagelijks leven staat, zo ver zijn we verwijderd geraakt van de oorsprong. Zeker in een grote stad als Amsterdam, waar we alles ter beschikking hebben. Onze maaltijd legt gemiddeld 30.000 kilometer af voordat het ons bord bereikt. En dat terwijl we op lokale schaal de hele schijf van vijf produceren. ‘Van Amsterdamse Bodem’ is dé plek waar alle smaken van de stad samenkomen. Van de Turkse groenteboer tot aan de lokale Kombucha-brouwerij. Alles en iedereen komt samen. Lokaal en duurzaam voedsel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Van Amsterdamse Bodem legt uit hoe jij dit kan doen.

Ook op smakenspeurtocht deze herfstvakantie?

Proef Amsterdam!

Je kunt de routekaart hier gratis downloaden