De hele klas aan de slag met schone lucht

Alle ogen van groep 7 van de Westerparkschool zijn gericht op dat ene glas in de handen van Jillian van der Gaag en Harry van Bergen. Ze draaien het glas in een handige zwaai zó om. “Wat gebeurt er?” vragen ze aan de leerlingen. “Het water blijft hangen!”. “Juist. En waarom?” - “Omdat er lucht tegenaan duwt!”

Schone lucht zichtbaar maken

Zo begon op 24 april de eerste les Schone Lucht die de twee enthousiaste beleidsmedewerkers van de gemeente Amsterdam op basisscholen geven. De lessen zitten vol interactieve spellen en gespreksvormen waarmee kinderen ontdekken hoe we samen de lucht in de stad schoner maken.

Het magische waterexperiment maakt lucht zichtbaar voor de leerlingen. Het is meteen duidelijk: ‘lucht’ is overal om je heen. En dan wil je graag dat die schoon is!

Op reis langs luchtproblemen

Na het luchtexperiment volgt de volgende stop: een virtuele reis langs verschillende steden over de wereld. Foto’s van steden in Amerika en Chili laten zien hoe een stad eruitziet als hij gehuld is in smog – hele vieze lucht. Een foto van een Chinese stad laat zien dat daar bordjes worden gebruikt om luchtvervuiling te verbergen. Zulke vieze lucht wil je voorkomen!

Spel: stop de vervuilde lucht!

Door naar het hoogtepunt van de les: een razend actief spel waarbij leerlingen werden verdeeld in fijnstof, trilhaartjes en longen. Fijnstof probeerde langs de trilhaartjes de longen te bereiken. Dat was lastig, en de trilhaartjes werden er flink moe van! Door dit spel konden de kinderen zich goed inleven in de uitdagingen en gevolgen van luchtvervuiling voor je gezondheid.

Voortaan met skeelers naar school?

We sloten de les af met een quiz en gesprek om de lesstof te verwerken. Leerlingen vertellen: "Ik wist niet dat de Amsterdamse lucht zo vies was!" Een andere leerling deelde zijn voornemen om voortaan met skeelers naar school te gaan – geïnspireerd door het belang van alternatief vervoer. Een volgende leerling zei dat hij ziet dat iedereen altijd met de auto gaat als het regent, terwijl je ook andere opties hebt.

Lesopbrengst

Deze interactieve les vergroot niet alleen de kennis van de leerlingen. De les creëert ook bewustzijn over het belang van schone lucht voor onze gezondheid en leefomgeving. Leerlingen worden gestimuleerd om actief na te denken over hun eigen gedrag en de invloed daarvan op luchtkwaliteit.

Les luchtkwaliteit op uw school

Bent u een ouder of basisschooldocent en heeft u interesse in een les over schone lucht voor uw kinderen of leerlingen? De lessen worden op aanvraag gegeven. Stuur een e-mail naar [email protected]. Het lespakket is uitgave van de gemeente Amsterdam en de GGD Amsterdam.

Zo werken we samen aan een schonere toekomst voor jong en oud Amsterdam!