De nationale isolatieweken | 26 september - 16 oktober

Van 26 september tot en met 16 oktober zijn de nationale isolatieweken. Tijdens deze weken kan je je laten informeren hoe jij je huis beter isoleert. Van soorten isolatie zoals vloer-, dak- of gevelisolatie tot mogelijkheden om het isoleren van je huis te financieren.

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Goede woningisolatie maakt je huis aangenamer: In de winter warmer en in de zomer juist koeler.
Maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland zijn niet goed geisoleerd. Weet jij hoe je de isolatie van je huis checkt en wat je kunt doen om dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren?

Isolatie zelfscan

De eerste stap is dus je eigen huis goed leren kennen. Loop eens door je huis en kijk waar je al isolatie hebt en waar nog niet. Hiervoor kun je de Isolatie-zelfscan van Milieu Centraal gebruiken. Ook kan je de hulp inroepen van !WOON. Een energiecoach komt aan huis en vertelt je hoe jij je huis beter kan isoleren.

Zelf isoleren

Je kan met een aantal simpele aanpassingen je huis al beter isoleren. Denk dan aan het plaatsen van een tochtdorpel, tochtstrippen of brievenbus borstel en tochtklep. Je kan er ook voor kiezen zwaardere gordijnen voor de vensters te hangen, ook die houden de kou buiten en de warmte binnen. Met het aanbrengen van radiatorfolie bespaar je ook energie: de warmte trekt niet de muur in.
Heb je een kruipruimte? Door deze te vullen met eps parels blijft de warmte ook beter in je huis en hou je de kou van de grond beter buiten.

Doe eens anders

Het blijkt dat door het gedrag van mensen de temperatuur enorm kan verschillen. Je kan dus door je gedrag al veel energie in huis besparen.

  • Sluit alle deuren en verwarm alleen de kamer waar regelmatig mensen zijn. Laat dus overdag de radiator in je slaapkamer uit.
  • Deurdrangers doen de deur dicht: handig als je vergeet om de deur dicht te doen. Zo voel je minder tocht.
  • Met goede warme kleding kun je de verwarming langer uitlaten, aandoen dus die warme trui! En wist je dat als je een muts opzet je lichaam langer warm blijft. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd.
  • Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan normaal.
  • Zolang je in beweging blijft heb je het warm, zodra je stilzit krijg je het koud: kruip dan onder een dekentje.
  • Ben je niet thuis of slaap je? Zet de thermostaat dan eens op 15 graden.

Door dus anders te doen kan je veel energie én geld besparen.