De nationale week zonder Vlees en Zuivel | een veganistisch recept voor Rendang

Van 6 maart tot 12 maart is het nationale week zonder Vlees en Zuivel. Een mooie gelegenheid om je te trakteren op een lekker veganistisch recept van een echte vleesklassieker: Rendang. Lees hoe jij in no time dit veganistische en gemakkelijke recept op tafel tovert. Plantaardig eten is duurzamer en vaak ook nog eens gezonder!

Wat heb je nodig?

100 g sjalotten
2 stengels citroengras/sereh
2 blikken Fairtrade Original Young Jackfruit in blik
2 el arachideolie
400 ml kokosmelk
100 ml kraanwater
3 el ketjap manis
7.5 g verse koriander

Bumbu - Marinade
4 cm verse gemberwortel
3 tenen knoflook
75 g cashewnoten
2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
1½ tl gemalen komijn
1½ tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl chilivlokken

Koken en sudderen

1. Snipper de sjalotten fijn. Haal de droge stelen van het citroengras (bewaar dit wel) en snijd het groene zachte deel in grote stukken. Snij ze niet te fijn: je moet ze er nog uit kunnen vissen want het gaat vooral om de smaak, de structuur is niet fijn in je mond.
Schil de gember en snijd in kleine blokjes. Doe samen met de knoflook, cashewnoten en alle bumbu ingrediënten in de keukenmachine en maak een pasta. Doe de jackfruit in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd het in reepjes. Dep de reepjes goed droog met keukenpapier.

2. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de currypasta 5 min. op laag vuur. Doe de jackfruit in de pan en roerbak nog 4 min. mee. Je kan het vuur hier hoger zetten. Zorg dat de Jackfruit goed dichtschroeit. Dan krijgt je vlees een lekkere bite. Lekker korstje? Zet het vuur lager en neem de kokosmelk, het water, de ketjap manis en de achtergehouden stengels citroengras en doe ze ook in de pan. Doe de deksel op de pan en laat 45 min. stoven op laag vuur.

3. Neem de deksel van de pan en laat nog 15 min. inkoken. Breek eventueel met een pollepel grotere stukken jackfruit in kleinere stukken. Verwijder de stengels citroengras, breng verder op smaak met zout. Snijd de koriander grof en verdeel vlak voor het serveren over de rendang.

Lekker met zelfgemaakt zuur van komkommer, witte jasmijnrijst en sambal-boontjes. Selamat Makang! Eet smakelijk!

Meer weten over plantaardig eten?

Kijk op de website van week zonder vlees en zuivel

Ik doe mee