De stad laat ledlicht schijnen

Amsterdam vervangt de gloeilampen van alle lichtpunten in de openbare ruimte door ledlampen. Nu, zomer 2020, hebben zo’n 65.000 van de 150.000 lichtpunten in de stad ledverlichting. Eind 2022 is vrijwel alle openbare verlichting led. Ledverlichting kost minder energie, stoot minder CO₂ uit en gaat langer mee. En dat is inderdaad goed voor het milieu.

Er is nog meer te zeggen voor led. Het is gericht, helder licht, dus het verlicht daar waar het nodig is. Dat zorgt voor minder lichtvervuiling, is beter voor (de rust van) dieren en planten, terwijl de straat veilig genoeg verlicht is voor het verkeer.

Zó vanzelfsprekend

Het is zo vanzelfsprekend dat de stad ’s avonds verlicht is. Nu we in de zomer zitten met veel daglicht en lange dagen, heb je het misschien niet zo in de gaten. Maar kijk maar eens wat er gebeurt als in de winter de stroom even uitvalt: ineens is het stikdonker in de stad. Een heel onveilig gevoel als je in de auto of op de fiets zit of op straat wandelt. Het is niet alleen onveilig, maar ook erg ongezellig. Stel je je de bruggetjes over de grachten maar eens voor zonder verlichting.

U merkt er weinig van

Je zult er weinig van merken dat we de lampen vervangen. Bij lantaarnpalen werken we met een hoogwerker. 1 lantaarnpaal is in 10 minuutjes gepiept. Als dat nodig is, leiden we het verkeer tijdelijk om. Je volgt dan gewoon de gele omleidingsborden. We vervangen de lampen op drukke hoofdroutes zo veel mogelijk buiten de spits en in de avond of nacht. Ook dan leiden we het verkeer om als dat nodig is.

Meer weten

Voor meer informatie kun je mailen naar [email protected] of bellen naar 14 020.

Bron: Amsterdam.nl