Egeltelling 24 en 25 september | Hoe overwintert de egel in de stad?

In de stad wonen egels. Ze hebben het er zelfs erg naar hun zin. Hoeveel egels tel jij op 24 of 25 september in je tuin of in het park? Geef de plek, de datum en het tijdstip door waarop je de egel hebt gezien. Hiermee komen we te weten waar egels leven en of de droge zomer invloed heeft op ze heeft gehad. Op deze manier help je mee, de Nederlandse egelstand in kaart te brengen.

Stekelige Amsterdammers

Ook in de Amsterdamse tuinen komen egels voor. En wist je dat katten en egels geen vijanden van elkaar zijn? Een kat kijkt wel uit voor dit stekelige schepsel! Een egel 'verhaart' met z'n stekels: oude stekels vallen uit en daar groeien weer nieuwe voor in de plaats.

De winterslaap van de egel

Nog even en de egels gaan in winterslaap. Ze verliezen dan wel 30% van hun lichaamsgewicht. Ze moeten zich in de herfst dus goed vol eten.
Hieronder hebben we een aantal tips om je tuin een heerlijk overwinteringsoord voor egels te maken.

1. Rommelhoekje voor egels

Maak van de herfstbladeren een hoopje en leg dat onder een struik of heg. Dit is een knus en beschut plekje waar egels hun winterslaap kunnen houden. De rest van het jaar gebruiken de egels deze rommelhoekjes ook om te slapen. Een composthoop of een stapel boomstammetjes zijn prima plekken voor een egel om te dutten. Je kan ook van een oud krat of een grote bloempot een huisje bouwen.

Egelhuisje

Of bouw zelf een egelpaleis, op de website van Natuurmonumenten kan je gratis een bouwpakket aanvragen.

2. Zorg voor egel-eten

Zet in je tuin vooral inheemse soorten: hier komen meer insecten op af en dat is weer voedsel voor egels. In een natuurlijke tuin met veel struiken en rommelhoekjes kunnen egels zich lekker verstoppen. Ook tussen de herfstbladeren en afgewaaide takjes zitten torren en wormen die lekkernijen zijn voor je stekelige tuinbewoner.

3. Egelpoortje

Egels hebben meestal een groter leefgebied dan jouw tuin. In Amsterdam zijn veel tuinen afgesloten met schuttingen of hekken. Kijk dus goed of de egels wel goed van de ene tuin naar de andere tuin komen. Maak als je buren dat goed vinden een kleine doorgang tussen de tuinen.

4. De dorstige egel

Egels hebben natuurlijk ook water nodig. Het is dus uitnodigend als je een drinkbak in de tuin hebt. Dit is overigens ook fijn voor de vogels. Als je de ruimte hebt kun je een vijvertje aanleggen. Een ingegraven emmertje is soms ook al genoeg. Geef egels nooit melk. Daar krijgen ze diarree van.

Ook mee Amsterdamse egels tellen?

We kunnen je hulp goed gebruiken.

Kijk hier voor meer informatie