Duurzaam gelukkig in de Dapperstraat | Een verduurzamingsactie voor MKB’ers door Klimaatroute

Iedereen heeft te maken met hoge energieprijzen. Ook veel ondernemers zien hun energierekening flink stijgen. De Gemeente Amsterdam en Klimaatroute is daarom een winkel-aan-winkel actie gestart op de oer-Amsterdamse Dappermarkt. In een tweetal bezoeken hielpen zij een handje door advies te geven en duurzaamheidsartikelen aan te brengen.

In de week voor kerst is het topdrukte. Omstreeks half 9 zijn er al veel mensen op de markt. Kaashandelaar Yuri, is in de weer zijn kazen in de kraam voor zijn winkel te schikken, klaar voor de verkoop. De kaashandel heeft hij in 2019 overgenomen van een ouder stel.

Kaashandelaar Dappermarkt KLimaatroute Wbraat

“De energierekening verdrievoudigde in januari. Toen ben ik wel op zoek gegaan om minder energie te gaan verbruiken. Ik ben van 10 gewone lampen naar 4 led-lampen gegaan. Dat scheelt al bijna 8 euro per dag.”

Je was dus al bezig met minder energie verbruiken?

“Toen Klimaatroute hier aankwam had ik inderdaad al best veel gedaan. Verwarming hebben wij niet, de deur staat namelijk altijd open. Wat nu met deze temperaturen – het is min 3 – enorm scheelt omdat de koelingen niet aanslaan. Het is al koud genoeg. Maar de koelingen kunnen wel iets minder koud staan. Dus dat advies heb ik opgevolgd. En zij hebben de verlichting in de vitrine vervangen. Daar had ik toen nog geen led-verlichting in en nu wel.”

Kaashandelaar Dappermarkt W Braat

Wat ga je nu nog doen?

“Ik ga van de zomer nog kijken hoe ik de zaak koeler kan houden, dat scheelt in elektriciteit voor de koelingen. De deur gaat sowieso dicht.” Hij wijst naar de pui die nu bijna helemaal open is. “Daarnaast ga ik piepschuimen platen op de toonbank leggen als de winkel gesloten is. Dat zal ook zeker een euro of wat schelen als ik 14 uur per dag die platen erop leg. De investering is nihil, want het kost niks. “

Een blok of wat verder binnen bij de slagerij Slagerij-traiteur Krijnen & Nooij is KLimaatroute ook langs geweest. Marco Krijnen is de vijfde generatie die de slagerij hier op de Dapperstraat van zijn familie bestiert.

Marco Krijnen Ondernemer Dapperstraat

Wat heeft Klimaatroute voor jullie kunnen doen?

“Op de plekken waar dat kon hadden we al led-verlichting. Doordat we met vlees werken is de kleur van het licht erg belangrijk. De juiste licht kleur bestaat in led nog niet. Zou je een led lamp boven een biefstuk hangen, dan ziet dat vlees er heel flets uit. Maar achter hebben we wel wat lampen vervangen.”

En de koelingen?

“Ze staan sowieso iets minder hard aan. En we zetten tegenwoordig de weekendkoelingen achter de toonbank uit als we hem niet vullen. En de extra koeling achter is normaal ook uit. Behalve nu, met de kerst. Normaal hebben we hem alleen in het weekend nodig voor alle bestellingen.”

Ondernemers Dapperstraat Wbraat

Wil jij ook verduurzamen?

Kijk voor tips om minder energie te gebruiken op de energie bespaartips pagina.

Hoe kan jij dit doen?

Er is een speciale pagina voor bedrijven

Zet ook de knop om