Duurzaam wonen in een monument? Het kan!
Bij Steven Bernaert zijn duurzaamheid en duurzame energie altijd belangrijke onderwerpen in zijn werk geweest. Toen zijn eigen huis verbouwd moest worden, besloot hij dan ook om het volledig duurzaam te maken. Het huis is nu niet alleen qua energieverbruik duurzaam, maar ook qua materiaal. Tijdens de verbouwing heeft hij namelijk zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt.
Vertel eens, waarom besloot je om aardgasvrij te worden?
Toen we dit huis kochten was het echt in vervallen staat. Het huis moest sowieso op de schop en in de toekomst gaat heel Nederland van het aardgas af. Als je toch moet verbouwen, waarom dan niet gelijk duurzaam? Zo ben ik me gaan verdiepen in warmtepompen en hoe deze werken. Onze aannemer kende toevallig iemand in Noord die zijn huis duurzaam verbouwd had. Deze man was enorm enthousiast en heeft ons goed kunnen adviseren.
Welk alternatief heb je toen gekozen?
Ik heb gekozen voor de warmtepomp. Om met een warmtepomp all electric te kunnen gaan is vloerverwarming essentieel. Je hebt natuurlijk veel oppervlakte nodig vanwege de lage temperatuurverwarming. Ik wilde sowieso al vloerverwarming in huis, dus dat kwam goed uit.
Was het een moeilijk stap om aardgasvrij te worden?
Het voelde wel een beetje als pionieren. Ik kende echt niemand die dit eerder had gedaan. Ik was wel een beetje angstig of alles echt goed zou werken, maar eigenlijk doet alles het perfect.
Via de leverancier ben ik vooraf naar een testlocatie geweest om te kijken hoeveel geluid bepaalde warmtepompen maken. Ik woon in een drukke buurt en wilde wel zeker weten dat het niet teveel lawaai zou maken. Vooral voor de buren. De warmtepomp staat namelijk achter in de tuin. Het voordeel hiervan is dat je hem in de winter niet hoort, omdat je dan binnen zit. In de zomer draait hij een stuk minder hard, dus als je dan de ramen open hebt hoor je het nauwelijks.
Verder vroeg ik me af of de warmtepomp het hele huis zou kunnen verwarmen, zeker in de winter. Het is een oud huis en we hebben een glazen schuifpui aan de achterkant. Omdat je daar veel warmte verliest, hebben we een warmteverliesberekening laten maken. Hieruit bleek dat alleen vloerverwarming niet voldoende zou zijn om de hele woning te verwarmen.
Welke aanpassingen hebben jullie nog meer gedaan aan de woning?
We hebben naast de vloerverwarming en de warmtepomp dus ook nog een convectorput aangelegd als extra verwarmingselement. Maar eigenlijk is deze overbodig. We hebben hem nog nooit nodig gehad. De warmtepomp verwarmt het huis en een groot boilervat zorgt ervoor dat we iedere dag een warme douche hebben, dus dat is fijn.
Verder is het zo dat je de temperatuur in huis niet hoeft te regelen. Je laat het eigenlijk gewoon constant op een vaste temperatuur staan, bijvoorbeeld 19 graden.
Het huis is niet alleen energetisch gezien duurzaam, maar ook qua materiaalgebruik. We hebben bijvoorbeeld greenline platen gebruikt, speciale stuc op de muren en het isolatiemateriaal is geen glaswol, maar houtvezel.
Waar komt je interesse voor duurzaamheid vandaan?
Het is voornamelijk vanuit mijn werk ontstaan. Na mijn opleiding ben ik bij een strategisch advieskantoor begonnen in Amsterdam. Zij adviseren bedrijven over duurzaamheid en duurzame energie. Zo ben ik met de materie en de logica erachter in aanraking gekomen. Maar ook met de cijfers over het milieu en klimaat. Via mijn werk ben ik dus eigenlijk overtuigd geraakt van het feit dat het allemaal veel duurzamer kan en zou moeten. Het is ook lastig, want je volgt al snel de gebaande paden en ook de markt is nog niet zo ver ontwikkeld. Kijk maar naar de duurzame materialen. Glaswol is de meest bekende vorm van isolatiemateriaal, dus dan koop je dat zonder erover na te denken.
Merk je dat mensen je omgeving ook geïnteresseerd raken?
Niet bij mijn directe buren, maar wel bij vrienden en kennissen. Als ik erover vertel vinden ze het wel interessant. Zeker de vrienden die ook een verbouwing op de planning hebben staan. Binnenkort heb ik toevallig ook met een paar jongens afgesproken om het erover te hebben. Misschien dat zij dit ook willen toepassen. Een andere vriend is ook aan het verbouwen, maar hij woont in een echt oud monumentaal pand, dus dan wordt het wel iets lastiger.
Wil je nog iets meegeven aan andere Amsterdammers?
Ik heb het voornamelijk gedaan vanuit mijn motivatie voor duurzaamheid, maar ik denk dat het economisch gezien ook echt zin heeft om dit te doen. Zeker met de subsidies van de gemeente. Je bent wel iets meer kwijt bij de aanschaf, maar op termijn verdien je het weer terug. De trend van stijgende gasprijzen en de dalende elektriciteitsprijzen zet zich denk ik ook nog wel even voort.
Het beste is natuurlijk als je zelf energie kunt opwekken. Dit dak is relatief klein en dus niet zo geschikt voor zonnepanelen. Er passen misschien 4 tot 8 panelen op. Dat is lang niet genoeg, maar betekent dat dat je het niet moet doen? Nee, zeker niet. Mijn vervolgstap is om me daarin te verdiepen. Ik zal daarvoor ook in overleg moeten gaan met de gemeente, want dit is een monumentaal pand. De impact zal hier niet heel groot zijn, maar elk paneel draagt iets bij dus het is altijd goed om te doen!
Is jouw historische pand al klaar voor de toekomst?
Woon of werk jij in een historisch pand dat nog niet duurzaam is? Ga nu aan de slag met De Groene Menukaart. Dit is een toolbox voor het verduurzamen van een historisch pand.