Een aardgasvrije woning; huurder Cok Oostveen deed het zelf

Cok Oostveen huurt een appartement in de Pijp. Hij besloot 5 jaar geleden om niet voor een nieuwe CV ketel te kiezen, maar zijn huis aardgasvrij te maken.

Cok Oostveen

Cok leefde altijd al klimaatbewust. Hij heeft geen auto, doet alles op de fiets of lopend, heeft geen tv en gebruikt weinig energie. In zijn appartement in de Pijp zijn overdag de lichten zoveel mogelijk uit. Een aardgasvrije woning leek hem dan ook ideaal. Cok vertelt: “Eigenlijk ben ik al klimaatbewust vanaf mijn studietijd. Ik deed natuur- en scheikunde en als ik dan tijdens excursies zag wat er vanuit de fabrieken voor giftig afval de plomp inging…. Daar had ik geen zin in. Dus ik heb een andere, alternatieve kant gekozen.”

Totale leek

Ongeveer 5 jaar geleden kondigde zijn verhuurder aan dat de gaskachel en geiser vervangen zouden worden voor een CV-ketel met centrale verwarming. Maar dat zag Cok helemaal niet zitten. “Zo’n ketel is wel nieuw, maar draait ook op gas. En in dat geval vind ik een gaskachel gewoon prima. Bovendien waar moet ik een radiator kwijt?” Maar goed, de oude geiser moest wel terug naar de woningcorporatie. Dus daar moest iets anders voor in de plaats komen. Maar wat? “Ik was een totale leek op dat gebied”, zegt Cok.

Doorstroomapparaat voor warm water

Via via kwam hij bij de Warmteservice terecht. Zij raadde hem een doorstroomapparaat aan. Een soort elektrische geiser. “Met een displaytje waar de exacte temperatuur op staat. Ideaal. Om je handen te wassen kun je hem bijvoorbeeld op 37 graden zetten. Ga je douchen zet je hem wat hoger. En ga je afwassen, zet je hem op 60. Je hebt dus ook geen mengkraan nodig en dat soort dingen, wat alleen maar leidt tot waterverlies.”
Cok kookt nu elektrisch. Hiervoor was een aanpassing in de meterkast nodig. Liander legde dit voor Cok aan.

Infraroodpanelen aan het plafond

Inmiddels woont Cok al een jaar of vier aardgasvrij. “Dat bevalt me uitstekend”, zegt hij. Om zijn huis te verwarmen heeft hij drie infraroodpanelen aan het plafond met een thermostaat. Deze panelen zijn aangesloten op de bestaande stopcontacten. “Die had ik toch niet in gebruik”, zegt Cok. De warmte van de panelen was overigens wel even wennen. “Je moet er bijvoorbeeld niet recht onder gaan zitten. Ze verwarmen namelijk niet de lucht, maar de plek eronder.” Een kleine ventilator in de hoek zorgt ervoor dat de warmte zich door de kamer verspreidt.

Meer vanuit de corporatie

Cok heeft alle aanpassingen zelf gedaan. Daar staat hij helemaal achter. Toch vindt hij het wel jammer dat er vanuit de corporatie niet meer initiatief genomen wordt om de woningen van het gas af te halen. “Ze hadden best voor een aantal bewoners die dit willen, alternatieven kunnen bieden voor een CV. Of je nu een doorstroomapparaat of CV installeert; wat betreft kosten had dat denk ik niet zoveel gescheeld.”

Blij met de investering

Vooralsnog is Cok de enige in het blok die aardgasvrij woont. Als voorzitter van de bewonerscommissie besteedde hij er aandacht aan in de nieuwsbrief. Andere bewoners waren wel geïnteresseerd, maar voor hen bleek het uiteindelijk niet haalbaar. Cok is blij met zijn besluit. Ook al was het best een investering. “Maar, ik heb nu geen vaste aansluiting meer voor gas. Dat scheelt ook een aanzienlijk bedrag bij de eindafrekening.” Bovendien vindt Cok zoals gezegd: “Als je principieel bent, moet je er ook wat voor over hebben.”

Wil jij ook je huurhuis verduurzamen?

Er kan soms meer dan je denkt. Zo zijn er soms tijdelijke acties om de aansluitingskosten voor inductie te vergoeden. Informeer dus altijd bij de verhuurder.

Bekijk ook de duurzame wegwijzer