Een bank met gerecycled denim: "Ik ben gewoon begonnen"

Yvonne Visscher zoekt creatieve én duurzame oplossingen in haar werk bij de gemeente Amsterdam. Ze bekleedt banken met gerecyclede spijkerbroeken. Ze maakt naambordjes van oude kliko's. Ze print armleuningen in een 3D-printer van gerecycled plastic. Zij laat zien dat duurzaam denken en doen in elke rol mogelijk is. Ze geeft je tips om duurzamer en circulair te werken.

Yvonne werkt bij de gemeente als locatiemanager. Onze locatiemanagers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van onze kantoorpanden. Yvonne is locatiemanager bij de Voormalige Stadstimmertuin en rolde bijna vanzelf van het ene in het andere duurzame project. Zo kwam ze op het idee.

Weer als nieuw

“Ik probeer altijd een duurzamere oplossing te vinden in ons werk. Op een locatie van de gemeente in de Jodenbreestraat stonden drie banken die verouderd en vies waren, maar verder nog prima bruikbaar. Ik vond een circulair bedrijfje in Amsterdam dat de zittingen met gerecycled denim opnieuw kon bekleden. Omdat denim kan afgeven hebben we de stof omgedraaid, zodat de donkere kant aan de binnenkant zit. De beschadigde harde rugleuningen en zittingen laten we ook nog herstellen. Zo zijn de banken weer als nieuw.”

3D-geprinte armleuningen en bijenkasten

Yvonne startte haar duurzame initiatieven ook daar, op de Jodenbreestraat. “Het begon ermee dat ik het beheer van de bijenkasten overnam die mijn voorganger op het dak had laten zetten. Zo bijzonder! Hij bracht mij ook in contact met een start-up die met gerecycled plastic werkt. Samen zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om gerecycled plastic op de Jodenbreestraat te gebruiken. Uiteindelijk hebben ze van oude kliko’s van onze afdeling Bedrijfsafval nieuwe naambordjes gemaakt.”

Steeds meer ideeën

De naambordjes van gerecycled plastic waren Yvonne’s eerste echte duurzame project. Daarna volgden er steeds meer ideeën. Zo regelde ze nieuwe armleuningen die in 3D werden geprint van gerecycled materiaal voor stoelen waarvan de armleuningen stuk waren. Ook wist zij een prima vloerbedekking te redden voor hergebruik tijdens een verbouwing. “Ik wist dat de tapijttegels niet verlijmd waren, maar vast zaten met speciale vloerplakkers. Maar het verhuisteam wist nergens van en het was nergens vastgelegd. Inmiddels begrijp ik dat er materialenpaspoort in de maak is voor panden van de gemeente. Hiermee leg je dit soort informatie van onze panden vast zodat hergebruik makkelijker is. Dit zouden veel meer instellingen en bedrijven moeten doen: denk aan huurhuizen waar de vloeren altijd onverbiddelijk in de afvalbak belanden, hartstikke zonde!”

Anders dan standaard

Ze vervolgt: “Zonder dat ik er heel bewust mee bezig ben, werk ik best duurzaam, denk ik. Ik heb gemerkt dat ik het leuk vind om sommige dingen anders te doen dan standaard. Ik ben gewoon begonnen en steeds meer gaan zoeken wat ik nog meer kan doen. Zonder dat er direct een heel groot project mee gemoeid is. Dat geeft het gevoel dat je met iets kleins zeker impact kan maken.”

Tips

Welke tips heeft Yvonne om je werk duurzamer aan te pakken?

  1. Deel je ideeën met collega’s en je leidinggevende.
  2. Zorg ervoor dat anderen je ideeën ook zien zitten.
  3. Zoek medestanders en mensen die de uitdaging samen met jou willen aangaan.
  4. Als je een nieuw idee introduceert, motiveer je keuze dan goed: Waaróm wil je dat anderen een materiaalpaspoort opstellen of spullen hergebruiken. Als men begrijpt waarom we vragen iets te doen of juist te laten, zal iemand er eerder aan meewerken.
  5. Deel je kennis op het intranet van je werk of in de groepsapp. Zo kom je sneller verder.