Een circulaire trui op Warmetruiendag

Morgen is het weer Warmetruiendag. Weet jij al welke trui je aandoet? Denk ook eens aan een 100% circulaire trui! Ellen Mensink is initiatiefnemer van deze duurzame truien en vertelt.

“Een circulaire trui is een trui die is gemaakt van gerecyclede, lokale, kapotte en of oude truien, jeans en katoen. Hier zijn geen nieuwe grondstoffen of zeg maar nieuwe materialen aan toegevoegd, ook niet een beetje. De trui is 100% circulair en dat is duurzaam plus. Dat wil zeggen een productie zonder afval, zonder water en zonder chemicaliën. Zoals dit wel gebeurt bij nieuwe materialen. Dit is de duurzaamste trui van Nederland en misschien wel van de wereld”, aldus Ellen Mensink van het op IJburg gevestigde Loop.a life.

Hoe ben je hiertoe gekomen?

“Ik werkte in duurzaamheid en innovatie en had zin in iets concreets, ik wilde echt iets maken, iets creëren. Verspilling en afval is de rode draad in mijn carrière en iets met textiel wilde ik altijd al om de mode en textielketen te verduurzamen. In 2016 begon ik met het verkennen van de mogelijkheden met wol. Ik leerde dat wol een goede vezel is om te recyclen. En na de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in datzelfde jaar dacht ik: nu ga ik het doen. Want we produceren maar en produceren maar nieuwe materialen, dat moet toch anders kunnen.”

Wat is het grootste voordeel?

“Textiel gaat nu een paar keer de wereld over. Het huidige kledingafval gaat naar India, wordt gesorteerd in Europa, gaat weer terug naar India om met nieuwe materialen erbij iets van te maken en dan weer terug naar Nederland. Dat moet toch anders kunnen?

De truien, vesten, jurken en shawls die wij maken, komen uit Amsterdam en omstreken en worden hier geselecteerd. Daarna gaan ze naar Italië om te worden vervezeld en daar maakt de lokale spinner nieuwe draad en de kleding. En dan komt het alweer terug naar Amsterdam. Kortom, een groot voordeel op onze uitstoot en geen gebruik van water en chemicaliën omdat we iets maken van bestaande, hergebruikte materialen.’’

Hoe ben je begonnen?

“Gewoon doen! Eerst op zoek naar productiepartners, oude wollen truien inzamelen en met de hand uitsorteren. Een hele klus! Toen hebben we een crowdfunding actie opgezet. En mensen wilden het nog kopen ook. Inmiddels werken we samen met een kledingsorteermachine in de regio en deze sorteert oude kleding op soort en sinds kort ook op kleur. Echt een superinnovatie om de mode en textielketen te verduurzamen. Mede hierdoor hebben we nu ook kleding in ons assortiment gemaakt van hergebruikt katoen en jeans. Zo kan iedereen het hele jaar door onze kleding dragen.”

Wat doe jij op Warmetruiendag?

“Ik zet de verwarming een graadje lager. Ik heb gekozen voor een duurzame energieleverancier, maar feitelijk heb ik natuurlijk geen idee waar het vandaan komt en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Daarnaast drink ik warme dranken en draag ik uiteraard een circulaire trui.”

En heb je nog tips of advies voor andere Amsterdammers?

“Lever je oude textiel zoveel mogelijk in via de inzamelingsbakken, gooi het absoluut niet bij het restafval. Je oude trui of truien mag je sowieso inleveren bij ons aan de Emmy Andriessestraat 278 in Amsterdam.

Ruil eens je kleding met anderen. Als je iets nieuws koopt, bedenk dan waar je je geld aan wilt uitgeven. Koop iets moois van goede kwaliteit. Bio-katoen is sowieso goed, maar eigenlijk is het wel tijd voor meer vernieuwends.”

Lees meer over warme truien en de circulaire economie