Een dag op pad met de energiebespaarservice

Met de energiebespaarservice wil gemeente Amsterdam deze winter 24.000 huishoudens helpen hun energieverbruik en -kosten te verlagen. Dit doen we door thuis energiebesparende producten te installeren en advies te geven. Op deze manier besparen mensen gemiddeld €250,- per jaar. Een dagje op pad met Pim, energiecoach van de service.

Maatwerk per huishouden

Het is half 10 ’s ochtends en net zoals iedere andere dag beginnen Pim en zijn collega’s van Klimaatroute met aanbellen. Dat doen ze huis voor huis. Klimaatroute is één van de twee uitvoerende bedrijven die gemeente Amsterdam bijstaat om bewoners te helpen met energie besparen. Vandaag zijn ze te vinden in de Delflandpleinbuurt. Alle bewoners hebben van tevoren een brief ontvangen waarin het bezoek wordt aangekondigd. Tim belt aan bij het eerste huis en al snel doet een bewoonster open.

Pim vraagt haar of hij een energiescan van haar woning mag doen. Liesbeth stemt in en vraagt Pim om naar haar deur te kijken. Er komt veel kou tussen de kieren door. Pim noteert in zijn tablet dat er tochtstrips nodig zijn. Hij ziet ook dat Liesbeth nog veel gloeilampen heeft. Daar komen vandaag ledlampen voor in de plaats. Hierna lopen ze naar de badkamer. “Wist u dat met een waterbesparende douchekop veel warm water en daarmee ook gas bespaard wordt?” vraagt Pim. Liesbeth ziet dat nog niet helemaal zitten “Ik wil graag de harde straal van de douchekop houden.”. Pim stelt haar gerust met dat ze door de extra luchtdruk in de douchekop geen verschil zal voelen. Liesbeth: “Laten we het maar proberen dan.”.

Klimaatroute energiebespaarservice gemeente amsterdam


Meteen installeren en dus direct besparen

Pim bestelt direct alle bespaarproducten met zijn tablet. In de klusbus zet zijn collega een tas met de bespaarproducten klaar. Tijd om te installeren! Tijdens een kop koffie vertelt Liesbeth: "Sinds de energiecrisis douche ik niet meer iedere ochtend en zet ik mijn verwarming lager.” Ondertussen verwisseld Pim de gloeilampen voor ledlampen in de woonkamer en de douchekop voor de waterbesparende versie.

Hierna gaan we door naar het volgende huisbezoek. Pim plaatst achter iedere radiator radiatorfolie. Die folie zorgt ervoor dat warmte van de radiator minder snel verloren gaat.
Pim: “Radiatorfolie is ons populairste bespaarproduct. Veel bewoners hebben dit nog niet omdat het lastig te bevestigen is. Daarom geven wij niet alleen de producten af, maar installeren we ze ook.”

Klimaatroute energiebespaarservice gemeente amsterdam


Meer dan alleen een tochtstrip


Tijdens de laatste wandeling naar de klusbus legt Pim uit: Doordat we bij de mensen over de vloer komen, zien en horen we veel. We luisteren naar bewoners die hun verhaal kwijt willen. En soms kunnen we net wat extra doen, bijvoorbeeld door bewoners te wijzen op aanvullende regelingen.”.

Het is weer tijd om aan de slag te gaan. In drie uur tijd heeft Pim twee Amsterdammers geholpen die vanaf nu energie én geld besparen.

Kom ik ook in aanmerking?

We leggen de focus op huishoudens met een smalle beurs en een hoog energieverbruik. Op basis van onderzoek kijken we in welke buurten we het meest kunnen betekenen. De geselecteerde woningen ontvangen een brief van de gemeente. Nu al benieuwd of uw buurt geselecteerd is of wil je meer weten over de service? Neem dan een kijkje op de overzichtspagina gratis energie besparen van de gemeente Amsterdam.

Klimaatroute energiebespaarservice gemeente amsterdam

Beeld door Mark van den Brink