Subsidie voor klimaatneutrale buurten weer beschikbaar

Amsterdam wil een prettige en leefbare stad zijn voor de bewoners van nu en van de toekomst. De gemeente Amsterdam werkt op verschillende manieren aan het halen van hun klimaatdoelstellingen. Amsterdammers kunnen daarbij helpen. Vanaf vandaag kun je weer subsidie aanvragen voor het uitwerken van plannen om je buurt klimaatneutraal te maken.

De subsidieregeling voor duurzame initiatieven is niet nieuw. Al vele Amsterdammers vroegen de subsidie aan om met elkaar de mooiste en creatiefste duurzame projecten van de grond te krijgen. Elk idee dat bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen maakt kans. Denk aan autodelen van elektrisch en schoon vervoer, gezamenlijke composthopen en bijzondere en monumentale gebouwen waar tóch zonnepanelen op kwamen. Aan deze subsidieregeling is nu een hoofdstuk toegevoegd dat het makkelijker maakt voor Amsterdammers om samen aan de slag te gaan om hun buurt klimaatneutraal te maken.

Groen Gas Gaasperdam

Een mooi voorbeeld van een organisatie die hier al mee bezig is, is de stichting Cocrates. Het project Groen Gas Gaasperdam van de stichting werd in mei 2019 gelanceerd. Doel van het project is om met de hele buurt over te schakelen op aardgasvrij wonen. Anne Stijkel is de eigenaar van de stichting en de initiatiefneemster van het project en vertelt daar vol vuur over. De buurt waarover we het hebben? “Heel Gaasperdam! Je moet het breed zien”, aldus Anne.

Hele buurt mee

Anne vertelt dat Gaasperdam een enorm diverse wijk is. Arm en rijk, hoog- en laagopgeleid, oorspronkelijke Amsterdammers en nieuwkomers. Alles leeft hier door elkaar. “Vaak leven die groepen op kleine eilandjes. Ik zie het als een enorme uitdaging om toch samen de overstap naar aardgasvrij wonen te maken. Ik wil dat het mogelijk is dat iedereen mee gaat. Mee wíl en kan. Dan moet je aantonen dat het echt voordelig is, en haalbaar, voor iedereen.” Met behulp van deze subsidie onderzoekt ze de technische en financiële haalbaarheid hiervan.

Klein beginnen

“We zijn begonnen om mensen te vragen om hun woning te isoleren”, vertelt Anne. Vrijwilligers uit de buurt helpen hier aan mee. ”Met folie achter de radiatoren, goede gordijnen en het dichtmaken van kieren bespaar je al zo 30 euro per maand! Dat is heel concreet. Ik denk dat dit heel belangrijk is. Het idee dat je er zelf invloed op hebt. Dat het zin heeft wat je doet. Tegelijkertijd proberen wij het project Groen Gas van de grond te krijgen. Dat is, zeg maar, ‘het grote verhaal’.”

Project Groen Gas in het kort

Groen Gas heeft tot doel om een aantrekkelijk alternatief voor aardgas te vinden. Dat kan door in elke woning een hybride warmtepomp te plaatsen, op het dak 12 zonnepanelen te leggen en alle kieren goed dicht te stoppen. Hiermee gaat de aardgasbehoefte met 50% omlaag. Het project onderzoekt of die andere 50% kan komen van een vergistingsinstallatie. Die levert gas dat gewonnen wordt uit rioolwater-met-alles-wat-daarin-zit en etensresten. En het mooie is: alle leidingen hiervoor liggen al gewoon in de grond.

Ook subsidie aanvragen?

Vanaf vandaag kun je subsidie aanvragen voor een plan om je buurt klimaatneutraal of aardgasvrij te maken. Klik hier op amsterdam.nl/veelgevraagd voor meer informatie.