Een kok in de tuin: Niels werd hovenier bij Hoek via Baan met toekomst

In een van de tuinen middenin een hoog appartementencomplex in de nieuwe wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord, is Niels de Kamps aan het werk. Geroutineerd en zorgvuldig haalt hij ooievaarsbekjes weg. Niels werkt sinds drie maanden als hovenier in opleiding bij HOEK. HOEK is een duurzaam groenbedrijf dat deze tuinen aanlegt om de biodiversiteit in de wijk te verhogen en omdat leven in het groen goed doet.

Niels werkte 17 jaar als kok. Daarvoor deed hij de Rietveld Academie: "Ik hou ervan iets te maken.”

Niels zat in een omscholingstraject van het UWV. Zo kwam hij in contact met Baan met Toekomst van de gemeente Amsterdam. “Ik wist vrij snel dat ik dit wilde: ik ben thuis op mijn balkon en in de gezamenlijke tuin altijd bezig met groen. Daarnaast wilde ik regelmatig werk dat overdag is. En ik ben graag met mijn handen bezig. Eerst heb ik nog even getwijfeld over houtbewerking, maar er is zoveel te doen in het vergroenen van Nederland en vergroten van de biodiversiteit. Die liefde voor groen gaf de doorslag!”

Horizontale tuin in Overhoeks

Enthousiasme

‘Na drie weken in het omscholingstraject had ik een sollicitatiegesprek bij HOEK. Mijn enthousiasme gaf klaarblijkelijk de doorslag; ik werd aangenomen. Ik heb gekozen voor een learning by doing aanpak.” Hierin wordt Niels ingezet op zoveel mogelijk disciplines en kan hij zo zelf bepalen wat ik het leukste vindt. “Ik leer heel veel! De ene dag ben ik een boom aan het snoeien, de volgende dag nemen we – zoals vandaag – met zijn vijven deze tuin onder handen. En kijk hoe netjes alles er nu alweer bijstaat! Dat doet goed, dat snelle resultaat.”

Niels aan het werk

Spierpijn

“Ik sloofde me in het begin enorm uit, omdat ik me wilde bewijzen. Hierdoor had ik in het weekend veel spierpijn. Dus dat was wel zwaar. Maar je lichaam went er snel aan. Die spierpijn heb ik nu niet meer. Je bent de hele dag buiten. Het stressniveau is laag. De voldoening is enorm. In de ochtend stond deze tuin nog vol onkruid, als ik straks wegga, is het weer helemaal mooi. Dat is echt een fijn gevoel. En ik leer veel over planten, bodemsoorten en dieren.”

Wat vind jij de mooiste plant of boom?

“Kamperfoelie, dat bloeit lang, blijft groen, groeit snel en is ijzersterk. Ik merk dat het me steeds meer boeit hoe planten, of een hele tuin, zich ontwikkelen, groeien en bloeien. Het is dan zo duidelijk dat je met iets levends bezig bent.”

Spades en harken

Ook interesse in een baan in het groen? Baan met Toekomst bemiddelt en begeleidt mensen met en zonder ervaring naar een baan in het groen, bouw en techniek. Wij werken samen met een groot aantal werkgevers en opleiders. Zo kunnen wij een geschikt traject vinden voor al onze kandidaten. Of dat nou een directe plaatsing is bij een bedrijf, een leer- werktraject of een omscholing via een opleider. Er zijn vele mogelijkheden. Meer informatie: www.amsterdam.nl/baanmettoekomst.