Eerste slimme blauw-groene daken gaan erop

Naast groene komen er ook blauw-groene daken in de stad. Begin december is de aanleg van 2 van die daken gestart, op corporatiewoningen in de Oosterparkbuurt. Blauw-groene daken zijn niet alleen beplant, maar vangen ook regenwater op en hergebruiken dat. Het zijn echte slimmeriken, want ze zijn op afstand bestuurbaar en spelen in op hoosbuien en extreme hitte.

We leggen in totaal zo’n 10.000 m² groene daken aan in de stad: 8000 m² op corporatiewoningen en 2.000 m² op daken van grote panden van particulieren, waarvoor eigenaren subsidie kunnen aanvragen.

Hoe werkt het?

De blauw-groene daken vangen regenwater (blauw) op dat wordt hergebruikt. Op het dak worden inheemse plantsoorten (groen) geplant. Die trekken insecten aan zoals wilde bijen, vlinders en libellen. De insecten zijn voer voor vogels. Op een blauw-groen dak is het op een zomerdag tot wel 40 graden koeler. En de woonlaag eronder blijft tot wel 5 graden koeler dan met een traditioneel ‘grijs’ dak. Nog meer voordelen: de planten hebben langer toegang tot water en doordat het water verdampt, verkoelt het de omgeving.

Klimaatvriendelijk én slim

Een slim systeem dat op afstand te besturen is, houdt in de gaten wanneer er extreme weersomstandigheden op komst zijn. Wordt er een hoosbui verwacht? Dan wordt het opgeslagen regenwater alvast geloosd naar het riool. Wanneer er een droge periode aankomt, houdt het systeem het water juist vast.

8.000 m² op daken sociale huurwoningen

Daken van corporatiewoningen in laaggelegen buurten zijn geselecteerd om blauw-groen te worden. Hier is namelijk grotere kans op wateroverlast en –schade. In eerste instantie gaat het om de Oosterparkbuurt, Rivierenbuurt, Indische Buurt, Slotermeer en Kattenburg.

Subsidie aanvragen

Huiseigenaren, Verenigingen van Eigenaren, ondernemers en organisaties met een dak van minimaal 200 m² kunnen een subsidie aanvragen voor slimme blauw-groene daken voor slimme blauw-groene daken.

Meer weten

Blauw-groene daken zijn onderdeel van een groot onderzoek naar opwarming, wateroverlast, hittestress en de effecten van de maatregelen daartegen. Amsterdam en andere organisaties werken hier samen aan.

Lees meer over slimme blauw-groene daken op RESILIO.nl

Foto: Smartroof 2.0 op Marineterrein

Bron: Amsterdam.nl

Ook een slim blauw-groen dak?

Huiseigenaren, Verenigingen van Eigenaren, ondernemers en organisaties met een dak van minimaal 200 m² kunnen een subsidie aanvragen voor slimme blauw-groene daken.

Vraag subsidie aan