Eerste ter wereld: volledig hergebruikte indoor sportvloer

Een kleine wereldprimeur voor Amsterdam. Het Hogendorpsportcentrum in West heeft als eerste ter wereld haar indoor sportvloer volledig circulair vervangen. De al aanwezige grondstoffen van de oude vloer zijn met een minimale aanvulling van nieuwe grondstoffen, verwerkt tot een nieuwe generatie sportvloer. Een startschot voor de toekomst.

Grondstoffen hergebruiken

Het Hogendorpsportcentrum is van de gemeente Amsterdam, die zich flink inzet om al haar sportfaciliteiten te verduurzamen. Inge Vyent is vanuit het gemeentelijke bedrijfsbureau van de Amsterdamse Sporthallen- en Sportparken nauw betrokken geweest bij het vervangen van de vloer. Zij vertelt: “Toen de vloer van één van de zalen in het Hogendorpsportcentrum vervangen moest worden, hebben we nagedacht over hoe we de grondstoffen konden hergebruiken. Bij een normaal proces wordt een sportvloer verwijderd, vervoerd naar een afvalbedrijf, vernietigd. Vervolgens wordt er een vloer van nieuwe grondstoffen ingelegd. Maar grondstoffen zijn niet onuitputtelijk en hier moeten wij zuinig mee om gaan.”

Circulair proces

In samenwerking met Herculan Sportvloeren is de oude vloer eruit gehaald en met een speciale machine vermalen tot granulaat, oftewel een technisch verwerkbaar product. Dit is op de locatie zelf voorzien van bindmiddel en als mix verwerkt tot een nieuwe onderlaag. De nieuwe ondervloer is geëgaliseerd met PU-filler, welke is opgevuld met het overgebleven fijnste granulaat dat is vrijgekomen tijdens het vermalingsproces. Door deze methode is de oude vloer volledig hergebruikt.

Startschot voor de toekomst

“Weggooien van sportvloeren is vanaf vandaag verleden tijd bij de gemeente Amsterdam”, stelt Inge. “Waar mogelijk, worden al onze indoor sportvloeren in de toekomst volledig circulair vervangen en het liefst op de locatie zelf. Dat scheelt vervoer, afval en nieuwe grondstoffen. Dit is een startschot voor de toekomst.” Hiermee is de gemeente Amsterdam weer een stapje dichter bij haar doelstelling om in 2050 een volledig circulaire stad te zijn.