Energieneutraal sporten bij Sportpark De Eendracht

Sportpark de Eendracht is weer een stapje dichterbij hun doel: energieneutraal sporten. Op het dak van het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam zijn onlangs 350 zonnepanelen geplaatst. Mede dankzij een goede samenwerking met de gemeente Amsterdam, de Circulaire ProefTuin van West, de Stichting Sportpark De Eendracht en Stichting NRCA.

Het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam is sinds 1997 het clubhuis voor geheel rugbyend Nederland. Hier trainen en spelen niet alleen de 2 Amsterdamse rugbyverenigingen: AAC en Ascrum maar ook alle nationale teams. Op het hele sportpark komen elke week gemiddeld 2.500 sporters.

Hoge duurzaamheidsambities

Al voor het plaatsen van de zonnepanelen ondernam Sportpark de Eendracht duurzame stappen vanuit het programma ‘De Kracht van Eendracht’. Zo liggen er al 40 zonnepanelen op een ander gebouw en is er bij 7 velden en 5 gebouwen ledverlichting aangebracht. Een afvalstraat is ingericht waar het afval van het sportpark beter gescheiden kan worden. Het sportpark heeft daarnaast 40 deelfietsen en 2 elektrische buurtbusjes aangeschaft. En dat is nog maar het begin. De volgende stap is om de tijdens de renovatie van de verouderde verenigingsgebouwen uit de jaren '70 met isolatiemaatregelen wel 58% energie te besparen.

Samenwerking cruciaal

Sinds ruim 2 jaar is het sportpark begonnen om al deze aanpassingen door te voeren. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Zo was het vanwege geringe capaciteit van het elektriciteitsnet op het sportpark een lange tijd niet mogelijk om meer zonnepanelen te plaatsen. Er is sprake van versnipperde verantwoordelijkheid voor de gebouwen en onderhoud daarvan, ook binnen de gemeente. Daarnaast zijn er op het sportpark 20 verenigingen actief die soms andere prioriteiten hadden. Maar dankzij een goede samenwerking en harde inzet van alle initiatiefnemers, de gemeente, de ondernemersverenigingen De Tuinen van West, de energiebranches en met St. Sportpark De Eendracht zijn er weer nieuwe maatregelingen getroffen.

Het jaar van de Zon: geen dak onbenut

Amsterdam wil een aantrekkelijke en leefbare stad zijn voor iedereen die er woont, werkt, sport of op bezoek komt. Een duurzame stad die gaat voor 100% schone energie, zoals zonne-energie. Zo heeft de gemeente Amsterdam geholpen met het plaatsen van zonnepanelen op verschillende sportgebouwen zoals de Apollohal en het Zuiderbad. De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat er geen dak onbenut blijft. Voor eind 2022 worden er ongeveer 1 miljoen zonnepanelen geplaatst, daarmee kunnen we jaarlijks ruim 100.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.