Experiment deelfiets en deelscooter

Vanaf september zie je ze steeds vaker in de stad: de deel(bak)fiets en de deelscooter. Tot eind 2020 worden 1.400 deelfietsen en 700 deelscooters geplaatst in Amsterdam. Het is een experiment.

Als je fietsen, scooters en auto’s met elkaar deelt, heb je er minder van nodig. Dat scheelt veel ruimte en dat is ook beter voor de luchtkwaliteit. Een goede reden dus om voor het delen te pleiten! De deelfiets sloeg een paar jaar geleden al aan, maar ineens stond hij overal. Dit keer pakken we het kleinschalig en lokaal aan.

In de komende maanden geplaatst

We verlenen aan 4 partijen een ontheffing voor het aanbieden van maximaal 1.400 (elektrische) deelfietsen en deelbakfietsen in de openbare ruimte. De fietsen worden in de komende maanden geplaatst. In de zomer breidde deelscooter aanbieder Felyx het aanbod al uit. Vanaf september komt daar aanbieder Check bij met 350 scooters.

Overlast voorkomen

Amsterdam en de aanbieders van deelfietsen en deelscooters werken nauw samen om overlast in de openbare ruimte te voorkomen. Zo’n 3 jaar geleden werden deelfietsen al toegestaan in de stad. In een mum van tijd stond Amsterdam er vol mee. En de bedoeling was juist om ruimte te wínnen! We proberen het opnieuw, maar nu kleinschalig en lokaal. Aanbieders bieden de fietsen aan vanaf één bepaald punt, én per aanbieder is een maximum aantal fietsen toegekend.

Waar precies?

  • FlickBike: 400 deelfietsen langs Westlijn van de metro. Plaatsing vanaf september.
  • Urbee: 300 elektrische deelfietsen Oost. Plaatsing vanaf begin oktober.
  • Go About: 200 deelfietsen op Zuidas en 400 deelfietsen in Zuidoost. Plaatsing vanaf eind oktober.
  • Cargoroo: in totaal 100 elektrische deelbakfietsen in Oost en Zuid. Plaatsing vanaf eind 2020.

Hoe precies?

Installeer de app van de aanbieder op uw mobiele telefoon en maak een account aan. Vanuit de app wordt het slot van de deelfiets, deelbakfiets of deelscooter geopend en weer gesloten. In de app is te zien waar de fietsen en scooters worden aangeboden en waar ze kunnen worden ingeleverd. Afhankelijk van de aanbieder is dat op dezelfde locatie of één van de andere aanbiedlocaties. U kunt per rit betalen of een abonnement afsluiten.

De toekomst

De experimenten met deelfietsen en deelscooters starten na de zomer van 2020 en lopen 2 jaar lang, met een mogelijkheid tot een jaar verlenging. We monitoren de experimenten nauwgezet. Op basis van de uitkomsten wordt besloten of er ook in de toekomst plek is voor deelfietsen en deelscooters.

Meer lezen

Bron: Amsterdam.nl