Snackbarketen FEBO plaatst 692 zonnepanelen

Familiebedrijf FEBO heeft 692 zonnepanelen op de daken geplaatst van het hoofdkantoor en de productiekeuken in Amsterdam Noord. Algemeen directeur Dennis de Borst van FEBO vertelt met trots over het zonneproject.

Geel met rode letters, beroemd in Amsterdam: FEBO. Het familiebedrijf dankt haar naam aan de locatie op de Ferdinand Bolstraat waar het sinds 1993 patat serveert. We praten met de kleinzoon van oprichter Johan Izaak de Borst, Dennis de Borst.

Corona en energiecrisis

"Het jaar 2021, middenin coronatijd was voor FEBO niet de beste tijd", aldus Borst. De energiecrisis kwam daar nog eens bovenop: "We zaten niet te wachten op een investering". Toch besloten ze actie te ondernemen om de stijgende energiekosten het hoofd te bieden. "Ik hoorde over Zoncoalitie en besloot een advies aan te vragen via een zonnescan."
"We hadden in het verleden al eens gekeken naar de mogelijkheden van zonnepanelen, maar de draagconstructie van het pand was niet op het gewicht van de panelen berekend. Omdat de panelen en frameconstructies inmiddels lichter zijn geworden, bleek het nu wel mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op het dak. Ook zou de terugverdientijd korter zijn. Toen zijn we meteen aan de slag gegaan. Eind 2022 lagen er op de drie verschillende dakvlakken van FEBO in totaal 692 panelen.’’

Verloop van proces en samenwerking

‘’Het eerste contact met Zoncoalitie vond plaats in september 2021. In oktober werd de overeenkomst getekend en is de aanvraag voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie ingediend. Er werd hiervoor een duidelijk plan omschreven en uitgewerkt.
Hierna hebben we verschillende offertes beoordeeld en een uitvoerende partij gekozen. Het hele proces verliep snel en professioneel. Ik ben zeer tevreden over de werkwijze van Zoncoalitie en de samenwerking met de Gemeente Amsterdam.’’

Wat levert het op

De Borst en zijn collega’s zijn erg tevreden met het resultaat. De elektriciteitskosten zijn lager en de ecologische voetafdruk van FEBO is een stuk kleiner. Met de zonnepanelen gebruikt FEBO nu al 25% minder elektriciteit.

De Borst zegt trots: “Het zonnepanelensysteem voorziet nu in ongeveer 25% van onze energiebehoefte. Het mooie is dat we 97% van de opgewekte energie direct zelf gebruiken, bijvoorbeeld voor de koelinstallaties. De jaarlijkse opbrengst van de panelen is ongeveer 256.500 kWh. Door de installatie van deze zonnepanelen besparen we jaarlijks ongeveer 128.329,5 kg CO2. Dit komt overeen met de CO2-opname van ongeveer 6.416 bomen. En we hebben het dak straks in 2 jaar terugverdiend.’’

Toekomst in de fastfoodsector

De Borst vertelt over de verduurzamingsslag die FEBO wil slaan. ‘’We willen de impact van de fastfoodsector op het milieu verminderen. We willen onze afvalstromen gaan reduceren en ons op plasticvrije verpakkingsmaterialen gaan richten. Ook staan er voor 2024 drie elektrische Mercedes Benz E-Actros 300 koelwagens in bestelling. Hiermee kunnen we onze bevoorradingen emissievrij binnen de milieuzones leveren. De elektrische koelwagens laden we dan op met door FEBO zelf opgewekte energie van het zonnepanelensysteem.’’

Ook de bezoekers van FEBO zijn enthousiast. Boven de automatiek met nasischijven en kroketten hangt een beeldscherm waar een video over de installatie van de zonnepanelen speelt. De reacties zijn positief!

Wil jij ook met zonnepanelen aan de slag? Kijk wat er mogelijk is.