Frituurvet verlicht Kolenkitbuurt

Staat er bij jou al een Vette Vlam op tafel? Dit is een kaars gemaakt van gebruikt frituurvet uit de Kolenkitbuurt. Recyclen was nog nooit zo sfeervol, nog nooit zo romantisch en nog nooit zo vet!

Ook in de Kolenkitbuurt gooien veel mensen hun frituurvet in de gootsteen of in het toilet. Begrijpelijk, vindt maker Floortje Vermeer van kunstenaarscollectief Cascoland, maar niet slim. ‘Voor we de Vette Vlam maakten, wist ik ook niet waar inleverpunten voor frituurvet waren. En je merkt vaak niet direct hoe slecht het is om het vet weg te spoelen. Het riool raakt verstopt, het milieu raakt vervuild, en reparatie- en onderhoudskosten zijn een duur grapje.’

Zonde dachten Floortje en haar collega’s van Cascoland, want frituurvet is een geweldige grondstof voor nieuwe producten. Daarom maken ze nu samen met vrijwilligers uit de buurt de Vette Vlam: een kaars waarvan alle onderdelen duurzaam en lokaal zijn.

Vette Vlam op tafel

In elk Vette Vlam-doosje vind je een glas met een naar sinaasappel ruikende kaars. Die bestaat voor de helft uit gebruikt frituurvet en voor de andere helft uit koolzaadwas en olie van weggegooide sinaasappelschil. Verder vind je een navulverpakking waarin alles zit wat je nodig hebt om thuis je eigen frituurvet te recyclen. Eigenlijk krijg je dus niet één maar twee kaarsen met een brandtijd van ongeveer 12 uur per kaars. En zijn je kaarsen op? Dan houd je een mooi espresso- of wijnglaasje over, want weggooien is zonde!

De Vette Vlam ligt nog niet in de winkels maar is wel te bestellen via [email protected].

Lees verder onder de foto

Lever je frituurvet in bij de gele kliko

De Kolenkitbuurt telt nu drie nieuwe inleverpunten voor je frituurvet. Je vindt de gele kliko’s bij de Rhapsody Kas aan het Vrouwengelukshof, bij de KlereKas onder de Leeuwerdalerstunnel en bij het Vet Lab aan het Piet Paaltjenspad. Wil je het vet inleveren, giet het dan terug in de verpakking; dat kan met een trechter maar ook met de bovenkant van een petfles.

Ben je benieuwd hoe Cascoland jouw vet tot kaarsen verwerkt? Bekijk het filmpje op de site van Cascoland over het maakproces. Als de coronamaatregelen het weer toelaten, kun je komen kijken in het Vet Lab, Piet Paaltjenspad 9. De makers geven dan ook weer groepsrondleidingen en workshops.

Meer informatie

De Vette Vlam wordt mede mogelijk gemaakt door Sociale Helden West.