Ga voedselverspilling tegen met de verspillingsvrije coach app

Het is zomer. Die peren in je fruitschaal zien er na twee dagen al niet zo appetijtelijk uit. Wat nu? In de GFT ermee dan maar. Zo zonde! Ook genoeg om voedsel weg te gooien? Download de verspillingsvrije coach app van Milieu centraal.

In Nederland gooien we ruim 33 kilo eten per persoon weg per jaar. Daarnaast gieten we ook nog eens zo'n 65 liter drinken door de gootsteen. Dat komt neer op 140 euro aan voedsel. Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen daarmee 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vrachtwagens vol! Zonde voor het milieu en je portemonnee!

Tips

1. Weet wat je in huis hebt, kijk dus voordat je boodschappen gaat doen in de kast.

2. Maak een boodschappenlijstje - en houd je eraan.

3. Koop twee keer per week verse groenten en fruit en zuivel.

4. Vermijd versaanbiedingen als je het niet opkrijgt.

5. Kook op maat en meet vooral de hoeveelheden rijst, pasta en aardappelen af.

6. Bewaar restjes in je ijskast.

7. Eet de kliekjes op een vast moment van de week.

8. Eet een dag in de week uit de vriezer, want deze producten blijven niet eeuwig goed.

9. De tenminste houdbaar tot (THT) datum is een indicatie, ruik of proef eten en drinken voor je ze weggooit.

10. De THT datum is meestal veel langer houdbaar. Maak daar dus gebruik van.


Hoe kan jij dit doen?

Download de verspillingscoach

Kijk op de website van milieucentraal