Geef geen dier cadeau: Karel Konijn is geen leuk cadeautje!

Bij konijnenopvang de Werf in Watergraafsmeer zien ze het helaas vaker. Amsterdammers die een dier cadeau krijgen. Goedbedoeld of als grapje; Een dier is geen cadeau. Geef geen dier met de feestdagen!

Tamme dieren in de stadsjungle

Als mensen met hun gekregen dier bij de opvang aankomen is er niet altijd plek. Bij Konijnenopvang de Werf in de Watergraafsmeer staan nu 22 konijnen op de wachtlijst. En ondertussen weten ze hier, een dier dat niet opgenomen kan worden, wordt vaak een zwerfdier. Konijnen, minivarkentjes of ratjes; tamme dieren worden vaak gedumpt en zwerven door de stad. Veel van hen overleven dat niet: Nijntje wordt nogal eens door een kat, hond of vos opgepeuzeld. Overleven ze wel, dan komen ze bij een opvanglocatie binnen.

Karel konijn

Karel is een mannetje van 4 jaar en wacht op een plekje in de konijnenopvang De Werf. Hij werd als aardigheidje cadeau gedaan aan een meneer. De meneer hield jarenlang konijnen, maar toen hij een nieuw hok kreeg ontsnapten zijn vorige konijnen. De hond van de buren verwondde de beestjes en de konijnen gingen dood. Van een vriend kreeg hij Karel. Karel werd depressief want hij was alleen. Konijnen horen niet alleen te leven.


Duur cadeautje

Karel zit nu nog steeds alleen in een hok bij zijn eigenaar. Hij moet gecastreerd worden voor hij de opvang in kan. Dat kost 156 euro. Dan moet hij nog gevaccineerd worden. Nog een keer 30 euro. Ook het consult kost de meneer geld: 55 euro. En de meneer moet 50 euro afstandskosten doen. Dat is 291 euro. Een erg duur cadeautje dus.


Waar moet je over nadenken als je een konijn wilt?

  • Konijnen hebben dagelijks verzorging nodig, ook als je op vakantie gaat.
  • Konijnen moet je ieder jaar vaccineren. Dat kost 85 euro per jaar per konijn.
  • Konijnen wordt vaak 10 tot 15 jaar, zolang moet jij er dus ook voor willen zorgen.
  • Konijnen zijn prooidieren: ze vinden het niet fijn om opgepakt te worden en zijn dus geen knuffeldier. Een konijn is daarom niet geschikt voor kinderen.
  • Dieren kunnen ziek worden. En een dierenarts is duur. Verzeker je dier!
  • En die poep in dat hok, die gaat niet vanzelf weg.

Denk dus goed na voor je een dier aanschaft en geef het zeker niet cadeau. Koop een mooi boek over dieren, ga naar de kinderboerderij of koop een pluche knuffeldier.

En wil je dan toch echt konijnen? Neem er dan twee uit het asiel of bij een konijnenopvang.

De dierenwelzijnsagenda

Op 7 december verschijnt de nieuwe Agenda Dieren 2024-2026. Hierin staan de plannen van de gemeente om het welzijn van dieren te verbeteren. Bijvoorbeeld door opvanglocaties zoals de konijnenopvang financieel te steunen. Want de stad wil graag een thuis zijn voor alle dieren. Of het nou huisdieren, wilde dieren of boerderijdieren zijn. Kijk op www.amsterdam.nl/dieren.