Gerecyclede wielrenvloer laat Amsterdamse kinderen sporten

Het Velodrome in Sloten is onlangs helemaal opgeknapt. De wedstrijdbaan is vervangen, achterstallig onderhoud is weggewerkt en er zijn duurzame verbeteringen geïnstalleerd, zoals LED verlichting en zonnepanelen. De nieuwe wielerbaan heeft een nieuwe boarding, belijning, tijdwaarneming. Met een elektronische haas als enige ter wereld, is de baan klaar voor (inter)nationale wedstrijden. De oude hardhouten vloer is verkocht en wordt volledig hergebruikt. De opbrengst daarvan gaat naar het Jeugdfonds Sport Amsterdam

Nieuwe bestemming oude vloer

De oude vloer van het Velodrome bestond uit kostbaar hardhout (merbau en afzelia). Normaal gesproken was deze vloer afgevoerd, wat de gemeente geld zou kosten. Dat zou toch anders moeten. Samen met Stichting Insert is een actie opgezet om de vloer een nieuwe bestemming te geven, in onder andere bouw- en interieurprojecten.

Hergebruik

Op eigen kosten organiseerde Stichting Insert het hele traject, van kijkdagen tot uitvoering en opvolging. De leden van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI), kregen de primeur. Geïnteresseerden konden zich intekenen voor het hout, in ruil voor een kleine donatie van 5 euro per vierkante meter. Na berichten op onder andere AT5, zat de intekenlijst binnen enkele dagen vol. Maar niet alleen onder interieurarchitecten was de vloer populair.

Herinneringsplankjes

De baan roept warme herinneringen op bij de wielrenners. De oude historische vloer was sinds 1972 in gebruik voor trainingen en wedstrijden, zoals zesdaagsen en NK’s. Daarom kregen sportliefhebbers ook de kans een stukje van de vloer te kopen tegen een kleine donatie van minimaal 7,50 euro. In de werkplaats van De Houtstek zijn 500 herinneringsplankjes gemaakt door mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Deze plankjes zijn gemaakt van de originele vloer en kunnen aan de muur worden gehangen of worden neergezet.

Wil je ook zo een uniek stukje vloer? De laatste paar zijn nog beschikbaar: https://lokalefondsen.mijnjeugdfondsactie.nl/actie/velodrome-herinneringsplankje.

Donaties Jeugdfonds Sport

De opbrengst van de vloer komt weer ten goede aan de Amsterdammers. Met de donaties is een totaalbedrag van meer dan 8.700 euro opgehaald en tijdens de heropening met een cheque overhandigd door Wethouder Simone Kukenheim. Daarmee betaalt het Jeugdfonds Sport de contributie voor kinderen en jongeren uit gezinnen waarvan de ouders/verzorgers financieel niet in staat zijn de kosten van de sport te dragen. Zo’n 35 kinderen kunnen van de opbrengst een jaar lang sporten. Missie driedubbel geslaagd!