Gooi geen oude schoenen weg …

… voordat je nieuwe hebt. Zo wil het spreekwoord. Maar heb je wel eens aan repareren gedacht? Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

We gooien in Nederland heel wat spullen weg. Wekelijks bijna 11 miljoen kilo aan elektrische apparaten en textiel. Met de campagne ‘waardeer het, repareer het' geeft SIRE je leuke en handige tips om jouw spullen te maken in plaats van weg te gooien.

Veel schoenmakers sloten de deuren

Ook schoenmakers hebben er profijt van als er meer klanten komen. Door de jaren heen hebben veel zaken hun deuren moeten sluiten omdat steeds meer mensen liever nieuwe laarzen, sneakers, sandalen of lakschoenen kopen in plaats van ze op te knappen. Ook lopen de kosten op. In Amsterdam zijn er weliswaar nog tientallen winkels, maar dat waren er ooit honderden. De Amsterdamse schoenmaker Marleen Dijkhof (32) uit Noord is daarom blij met de campagne 'waardeer het, repareer het'. Maar er is hoop, zegt ze.

Vrouwelijke schoenmaker

“Er zijn steeds meer vrouwen die voor het vak kiezen. Als je hebt over 50 jaar geleden, waren er überhaupt niet veel vrouwen die werkten. Vroeger was het fysiek heel zwaar werk. Je moest meer kracht hebben. Maar nu is het wat makkelijker. Er zijn daarom steeds meer vrouwen die het doen. Het is niet zo uniek meer.”

Waarom specifiek een schoenenzaak

"Omdat ik schoenmaker ben, ben ik een schoenenzaak begonnen. Ik had ook een kaaswinkel kunnen beginnen inderdaad, maar daar heb ik geen opleiding voor gevolgd. Voor schoenmaker wel. Maar elk jaar staat die opleiding weer op losse schroeven omdat te weinig mensen zich ervoor inschrijven.”

De SIRE-campagne is belangrijk voor de schoenmakers

“De schoenmakerij heeft het heel slecht. Er sluiten nog steeds veel winkels hun deuren. Dat moet anders.”

Mensen kopen steeds meer nieuwe schoenen

“De laatste 30 jaar werd de schoenmaker steeds minder populair. Mensen kochten liever nieuwe schoenen in plaats van ze te laten maken. Daardoor hadden schoenmakers minder werk en moesten ze hun winkel sluiten. Daarnaast is het vak heel erg vergrijst; er zijn namelijk steeds minder leerlingen. Er is geen nieuwe aanwas. Dit jaar zijn er maar 2 leerlingen op de opleiding tot schoenhersteller in Maarssen.”

Aandacht voor schoenmakerij is noodzakelijk

"In 1990 waren er in heel Nederland nog rond de 1700 schoenmakers. Nu zijn dat er ongeveer nog maar 500. Als er niks verandert de komende 5 jaar, dan wordt dat aantal gehalveerd. Dus het is echt goed om mensen te motiveren naar de schoenmaker te gaan. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor ons.”

Mensen bewust maken

"Met mijn zaak gaat het goed. Dat heb ik zelf gecreëerd. Ik probeer mensen heel bewust te maken. Wat is het alternatief? Als mensen zeggen dat ze de reparatie te duur vinden, vraag ik hun waarom ze dat vinden. Wat is het alternatief? Waarom wilt u die 40 euro niet uitgeven? Wat gaat u nu wél doen? Ik probeer het gesprek aan te gaan.”

Toch zijn er steeds minder schoenmakers

"Het afnemen van het aantal schoenmakers is een proces dat al heel lang aan de gang is. In de jaren ’80 floreerde de schoenmaker, want het was crisis. Maar in de jaren ’90 trok de economie aan, dus mensen kochten meer en lieten hun tweedehands schoenen links liggen. Er kwamen ook ketens als Schoenenreus en Van Haren bij. Je kon daar meer kopen voor hetzelfde geld. Het werd dus steeds meer een consumptiemaatschappij.”

"Als je je zolen en hakken laat maken, kost dat 35 tot 40 euro. Maar als je naar Van Haren gaat kun je nieuwe schoenen kopen voor 40 euro die in China zijn gemaakt van verschrikkelijk slecht materiaal. Het is dus geen duurzame aanschaf, maar een vluchtige.”

"De schoenmaker heeft daarnaast zijn vaste lasten en heeft door de jaren heen alleen maar meer kosten gekregen. De huren zijn omhoog gegaan, de energierekening is omhoog gegaan. Het is niet meer in verhouding.”

Een beter milieu begint bij jezelf

"Ik hoop dat de SIRE-campagne iets oplevert. SIRE weet altijd heel goed te benoemen wat er in de maatschappij speelt. Als er weer een klimaatprotest is wil ik heel graag met een cameraploeg naar de demonstranten gaan en hun vragen of zij persoonlijk ook wat doen tegen klimaatverandering en niet alleen maar naar de overheid wijzen. Ik ben heel benieuwd of de mensen die demonstreren ook hun schoenen laten maken. Daar zit het ‘m in. Als we collectief al die kleine dingetjes doen die binnen je macht liggen, dan gaat het langzaam maar zeker beter. Een beter milieu begint bij jezelf.”

De toekomst van de schoenmakerij

"Ondanks alles, geloof ik dat er een kentering is. Die is eigenlijk al een paar jaar aan de gang. De groep die bereid is om naar de schoenmaker te gaan, die te overtuigen, wordt groter. Ik noem dat collectief bewustzijn. We zijn er steeds meer van overtuigd dat we al veel afval hebben. Waarom zou je niet eerst even kijken of je het kan repareren? Dat geldt niet alleen voor schoenen, maar ook voor kleding en andere spullen. Er wordt natuurlijk zoveel geroepen over het klimaat, duurzaamheid, afval scheiden. Iedereen is daar steeds meer mee bezig. Daar kan de schoenmaker van profiteren.”

Bron: Amsterdam.nl

Zelf iets laten repareren?

Iedereen kan repareren. Maar soms is daarbij een beetje hulp nodig. Het online platform repareerhet.nl biedt de helpende hand om zelf te gaan repareren, samen te repareren of te laten repareren.

Ga aan de slag!