Gouden Milieuthermometer voor OLVG

Als je in het ziekenhuis terecht komt, is duurzaamheid niet je eerste zorg. Maar ziekenhuizen veroorzaken wel veel CO2-uitstoot en afval. Het OLVG besloot dat het anders moest en nam tal van duurzame maatregelen. En verwierf als eerste ziekenhuis in Nederland voor twee locaties de Gouden Milieuthermometer.

Het Amsterdamse ziekenhuis scoort hoog op CO2-reductie, duurzaam bouwen, duurzame catering, duurzaam inkopen, afvalscheiding, energiebesparing en schoonmaak.

CO2-reductie van 11 huishoudens

Een mooi voorbeeld van de verduurzaming is de grote CO2-reductie die het OLVG behaalde door te stoppen met het zeer vervuilende narcosegas Desfluraan. Eén flesje van 240 ml Desfluraan geeft net zoveel CO2- uitstoot als 6.800 km met een benzineauto. Hierdoor reduceerde OLVG haar CO2-uitstoot met 88 ton. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 11 huishoudens.

Duurzame bedrijfsvoering

Ellen Parma, milieucoördinator van OLVG: ‘Ik ben enorm trots dat we nu voor zowel locatie Oost als locatie West het hoogste niveau hebben behaald. Onze inspanningen worden beloond. Dit geeft veel motivatie om OLVG de komende jaren nog duurzamer te maken.'

Inspiratie voor andere ziekenhuizen

De gemeente wil de verduurzaming van de ziekenhuizen in Amsterdam stimuleren. Om kennis te delen organiseert de gemeente dit voorjaar een bijeenkomst met de vijf grote ziekenhuizen in de stad. Gastheer is het Boven IJ ziekenhuis dat ook al grote stappen zette om te verduurzamen.

Meer weten


Bron: MilieuplatformZorgsector.nl