Groene zorg, heel natuurlijk

Vergroening van de stad is een actueel onderwerp. Süleyman Göğüş is ondernemer in Amsterdam. Naast zijn rol als directeur bij Sensa Zorg investeert hij al geruime tijd in groene projecten. Op het oog twee verschillende werelden, maar voor hem zeker niet. Hij ziet hoe groen en zorg elkaar juist kunnen versterken.

De zorg is mijn geweten

Süleyman vertelt: “In 2009 zijn Gülcan Kotan en ik gestart met Sensa Zorg, een organisatie voor multiculturele zorg. We begonnen in Amsterdam. Inmiddels bedienen we meer dan 35 verschillende culturen in meerdere regio’s in Nederland. Denk daarbij aan kraamzorg, GGZ en jeugdzorg voor en door mensen met een multiculturele achtergrond.
De zorg is mijn geweten, je kunt er geen grote risico’s nemen. In andere branches kan dat wel. Daarom ging ik in 2016 breder ondernemen. De verdiensten investeer ik weer in sociale projecten, zoals het realiseren van minimaal één tiny forest per jaar in Nederland.

Groene zorg

Een natuurlijke omgeving met veel groen helpt mensen om zich beter te voelen. In vrijwel alle spreekruimtes van de Geestelijke Gezondheidszorg waren witte muren en met wat geluk een plant, ook bij ons. Uit onderzoek blijkt dat een omgeving rijk aan natuur een positief effect op onze gezondheid heeft.

Dit wetende vroeg ik een van mijn medewerkers om te onderzoeken hoe wij de natuur in ons zorgaanbod konden opnemen. Zo zijn we in 2019 in twee regio’s gestart met begeleiding in de natuur, zoals wandelcoaching. Mede vanwege de kosten is dit een laagdrempelige manier om met groene zorg te starten. De medewerkers waren al snel erg positief. Cliënten die veel binnen zitten kwamen letterlijk in beweging. Mensen in een isolement haal je daaruit door lopend buiten gesprekken te voeren. Vanwege al die positieve ervaringen gaan we dit uitbreiden.

Tiny forest

In mijn omgeving zijn er veel ondernemers die graag bijdragen aan mooie projecten. Veelal ondernemers met een multiculturele achtergrond. Zij doneren vaak aan goede doelen in Afrika of investeren in het land van herkomst van hun ouders. Ik wil juist in Nederland bijdragen aan een groenere leefomgeving. Ik ben hier geboren en mijn kinderen ook. Onze wortels liggen hier.

In Turkije worden bossen opgericht ter nagedachtenis aan mensen. Eerst wilde ik ook zoiets in Nederland gaan doen. In deze zoektocht kwam ik in contact met IVN en Stichting Jantje Beton. Zij hadden een project ‘Tiny forest’. De bedoeling was om groene buitenruimtes te maken in krachtwijken, dat zijn wijken die extra aandacht nodig hebben. Dat zijn ook meteen de locaties waar Sensa Zorg veel actief is. Dit soort projecten kun je niet alleen realiseren. Het is ook veel mooier om het samen te doen met andere organisaties en ondernemers. Zo groeit het. Als bijvoorbeeld alle stenen schoolpleinen een tiny forest zouden worden is dat een grote groene vooruitgang.

Transformatie naar voedselbos

Soms bleek een voedselbos beter te passen dan een tiny forest. Op termijn levert dit immers fruit en groente op. Mensen met een laag inkomen hebben daar baat bij. Vroeger werkte ik met jongeren in Haarlem Schalkwijk. Mijn eerste doel was om daar iets neer te zetten. Het werd een tiny forest met natuurlijke speelelementen erin. Regelmatig ga ik er met mijn kinderen heen en mijn medewerkers gaan met cliënten. Het wordt zienderogen groener, heel mooi.

Het volgende project komt bij Orion Drostenburg in Amsterdam Zuidoost. Achter de school is een ruimte die niet gebruikt wordt. Die kale plek gaan we vergroenen en inrichten tot een natuureducatief buitenlokaal, samen met IVN en Stichting Orion. Het is een school voor leerlingen met een fysieke beperking. Dat vraagt om goede aanpassingen die veel geld kosten. Voor dit project is er vanuit de Gemeente Amsterdam subsidie toegekend in het kader van sociale en fysieke toegankelijkheid.

Het gaat om meer dan bomen en planten

Naast het creëren van meer natuur gaat het voor mij om een boodschap van betekenis. Met mijn Turks Nederlandse achtergrond vind ik het heel belangrijk om zichtbaar te maken wat we bijdragen aan Nederland. Niet alleen voor mijn eigen kinderen maar ook voor andere jongeren met een multiculturele achtergrond: je groeit hier op en het is ook jouw land dus zorg ervoor! Niet alleen maar geld verdienen maar ook terug investeren in de maatschappij.

Regelmatig coach ik jonge ondernemers en mijn beste advies aan hen is om dit soort dingen te gaan doen. Samenwerken aan deze mooie projecten brengt mensen dichter bij elkaar. Die boodschap geef ik graag mee aan volgende generaties. Als ik zo kan aanzetten tot de oprichting van meerdere mini- of voedselbossen, is dat voor mij een zeer waardevolle nalatenschap.


https://www.ivn.nl/

https://jantjebeton.nl/

https://tinyforesthaarlem.nl/

Wil je meer weten?

Lees dan hier meer over Groene Zorg

SensaZorg