Grootste studentencomplex van Amsterdam van het gas af

Sinds 14 oktober is Science Park I, het grootste studentencomplex van Amsterdam, van het gas af. De aardgasleidingen hebben plaatsgemaakt voor een viertal warmtepompen op het dak. Door deze overstap stoot het studentencomplex per jaar bijna 200 ton minder CO2 uit. Student Benjamin vertelt hoe hij de overstap heeft ervaren.

Benjamin studeert wiskunde en filosofie aan het Amsterdam University College. Hij woont al 2 jaar met veel plezier in het studentencomplex. Benjamin: "Als ik ben afgestudeerd, wil ik in Engeland mijn master doen. Maar ik zie het wel zitten om terug te komen naar Amsterdam."

In 2040 aardgasvrij

Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn. Benjamin: "Ik vind het een goed idee om over te stappen naar duurzame warmte. Er zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. Maar groene energie wordt goedkoper en competitiever. Daarnaast ontwikkelt de technologie zich continu. Dus als meer mensen een groenere instelling hebben, is dat niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor de economie van Amsterdam."

Duurzaamheid in het onderwijs

"Zelf hou ik me ook bezig met het klimaat. In mijn studiepakket heb ik gekozen voor wiskunde met een toepassing klimaat en groene energie. En ik loop stage bij een energiebedrijf dat zich richt op een groene instelling. In de toekomst zullen meer studies het opwekken van duurzame energie meenemen in hun onderwijspakket."

Eerste aardgasvrije studentencomplex

Science Park I is het eerste studentencomplex hier dat volledig aardgasvrij is geworden. Benjamin: "Het is een goed initiatief, ik ben blij om dat te horen. Het is goed om te weten dat het complex waarin je woont geen gebruik maakt van aardgas. Nu dragen we niet meer bij aan de CO2-uitstoot van Amsterdam. Je gebruikt namelijk energie bij het stoken, douchen en koken. Ik ben wel benieuwd naar de duurzame ontwikkelingen bij andere studentencomplexen."

200 ton minder CO2-uitstoot

Hoeveel zou het aardgasvrij maken van de 721 woningen van Science Park I nou jaarlijks schelen aan CO2-uitstoot? Benjamin: "Ik gok dat het ongeveer 3.000 kilogram zou schelen per jaar. Goed om te horen dat ik ernaast zit. 200 ton is wel erg veel. Ik voel me nu niet zo slecht meer bij het verwarmen van mijn appartement."

Vlotte overstap

"De overstap was snel en ik heb er geen last van gehad. Wel zo prettig voor de bewoners. Zeker voor studenten die bijvoorbeeld online lessen volgen. Vanwege de herfstvakantie zijn er ook weinig studenten op de campus. Een goed moment om dit uit te voeren."

Sneller warm

"In het dagelijks leven merk ik dat het water sneller warm wordt. Ook de waterdruk in mijn appartement is verbeterd. Daarnaast kookten wij al elektrisch in dit complex. Daar heb ik ook geen moeite mee. Ik kan alle gerechten bereiden die ik hiervoor op aardgas kookte."

Bron: Amsterdam.nl