Het NK tegelwippen 2023 is weer begonnen!

Het NK Tegelwippen is weer begonnen! Om het makkelijk te maken heeft Amsterdam een speciale Tegelservice. Jij haalt de tegels uit de tuin, wij halen ze op en jij zet op de gewipte plekken mooie planten. Zo kan het regenwater gemakkelijk de grond inzakken. Dat is niet alleen goed voor het grondwater maar ook voor het riool. Dat krijgt minder water te verwerken. Tegelijkertijd houdt groen de stad koeler en komen er allerlei beestjes af op die mooie planten. En dat is weer goed voor de biodiversiteit!

Meedoen met de tegelservice

In de komende maanden komen we in alle stadsdelen om tegels op te halen. Je moet de tegels wel aanmelden! Ga hiervoor naar www.rainproof.nl/tegelservice. Wip de tegels uit je tuin en vervang ze door groen. Zet de tegels de avond voor de door jouw gekozen ophaaldag aan de straat, op een plek waar de grijpers er goed bij kunnen. Zet ze niet bij de ondergrondse afvalcontainers!

Tegels vervangen voor groen

Ehtimaad Rais uit Noord ging je voor en vertelt: “Het deed elke keer pijn in m’n hart, die saaie tegels in onze tuin. We lieten ze steeds liggen omdat we bang waren dat onze tuin zonder tegels een kattenbak zou worden. Maar uiteindelijk hebben we er toch in één keer twee stroken tegels uit gehaald. We zijn blij met het resultaat. We komen weer blij thuis.” De Tegelservice heeft me over de streep getrokken om te beginnen. Ehtimaad vindt groen in haar eigen tuin belangrijk, maar ook in het algemeen. “Het is niet goed als iedereen betegelde tuintjes heeft. Water kan dan niet weglopen. En groen is goed voor insecten, bijen, vlinders en bodemdieren zoals wormen. Dat vinden we erg belangrijk.”

Budgettip

Om makkelijk geld besparen Ehtimaad heeft een slimme groentip voor iedere portemonnee: “Als je een klein budget hebt: begin in maart of april in vensterbakken te zaaien. Die bakken kun je ook gewoon tweedehands kopen. Potgrond erin, zaaien en dan groeit het vanzelf. Dan kun je het daarna makkelijk overpotten in je tuin.”

Verwilderde tuin in het Centrum wordt koele oase

Ook Rixt maakte gebruik van de Tegelservice in stadsdeel Centrum. Ze woont in het ouderlijk huis van haar man in en ze hadden een flinke klus om de verwilderde binnentuin aan te pakken. Ze vertelt: ‘ We wilden juist veel groen. Het is goed voor van alles, voor verkoeling, voor het zicht, voor de insecten en vogels. Als je niet bewust was, dan word je het wel. We zaten tijdens de hete weken in de tuin en het was zo een beetje de koelste plek van de stad. De koelte van de planten werkt echt!’

Actie

Rixt geniet van het groen om haar heen en is te spreken over de Tegelservice van de gemeente. ‘Ik vind het enorm sympathiek dat de gemeente iets doet aan het vergroenen van de stad. Het is natuurlijk wel leuk om te roepen, maar deze daadwerkelijke actie maakt het voor veel mensen mogelijk om het ook echt te doen. Het is mooi als je tussen die tuinen zit. Als je een tuin hebt, ga je ervan houden. Dat merk ik, veel mensen doen hun best. Dat betekent niet de hele dag grassprietjes knippen, maar gewoon zorgen dat takken elkaar niet verstikken en dat vogels erbij kunnen. Groen om je heen zorgt voor rust, tegelplaatjes galmen veel meer.’ Dat sluit ook aan bij haar tip voor andere Amsterdammers. ‘Haal je tegels uit je tuin en maak er gewoon een oase van rust en koelte van. Tegels eruit, koelte en rust terug!'

Tegelwippen in Centrum

Groen voor een koeler Amsterdam

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en hevige regenbuien. We willen de stad hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Wil je weten wat er gebeurt om het hoofd koel en de voeten droog te houden in Amsterdam? Kijk dan op www.amsterdam.nl/klimaatadaptatie.

Foto: De man en dochter van Ehtimaad Rais zijn blij met het extra groen in hun tuin.