Zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 | De Open Monumentendag Amsterdam

De 36e editie van Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022. Het programma is nu bekend. Vanaf woensdag 24 augustus kan het programmaboekje worden opgehaald bij het Stadsarchief, in De Bazel, Vijzelstraat 32. De programmaboekjes zullen ook te vinden zijn bij de openbare bibliotheken en bij de monumenten die dit jaar meedoen in Amsterdam.


Duurzaamheid

Openmonumentendag gemeente amsterdam
Move Amsterdam


Dit jaar is het thema duurzaamheid. Amsterdam streeft ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. Een duurzame toekomst voor alle Amsterdammers. Deze verduurzamingsopgave geldt natuurlijk ook voor de monumenten in de stad.

Monumenten lijken duurzaam door hun leeftijd, maar in het gebruik zijn ze dat vaak niet. Om ons erfgoed door te geven aan volgende generaties, zijn ‘groene’ aanpassingen noodzakelijk. Maar dan wel op zo’n manier dat deze gebouwen hun cultuurhistorische waarde niet verliezen.

De monumenten die dit jaar gratis hun deuren openen tijdens Open Monumentendag Amsterdam laten zien hoe je op verschillende manieren naar duurzaamheid kunt kijken. Denk daarbij aan: hergebruik van materialen en herbestemming, isolatie, waterbeheer, verhoging van comfort en het verwarmen van monumenten.

Activiteiten

Openmonumentendag gemeente amsterdam
het Zandkasteel


Tijdens het weekend van 10 en 11 september zijn niet alleen monumenten te bezoeken, maar is er ook een origineel activiteitenprogramma met lezingen, er zijn rondleidingen door juniorgidsen, wandelingen door (naar verwachting) binnenkort beschermde stadsgezichten, een avondprogramma op de zaterdag en nog veel meer leuks.

Ook zijn er bijvoorbeeld podcasts die je kunt beluisteren, terwijl je een monument van binnen bewondert of kun je bij ’t Bruggehuisje van je eigen afval iets moois maken. Er is een speciale rondleiding van een oud-rechter door de voormalige Rechtbank en er zijn markten bij de Molen van Sloten en de Botanische tuin Zuidas.

Op een aantal locaties is er live muziek en er zijn activiteiten voor kinderen.

Gebarentolk

De Nederlandse Gebarentaal is sinds 2021 een officiële taal in Nederland. Open Monumentendag Amsterdam organiseert samen met Stichting Welzijn Doven Amsterdam een aantal rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers. Deze rondleidingen doen verschillende monumenten aan: het Koetshuis van Museum Van Loon, Huis de Pinto en de Waag.

Check voor de tijden het programmaboekje of onze website.

Nieuwe locaties

Openmonumentendag gemeente amsterdam
Huis te vraag

Amsterdam heeft meer dan 9.000 monumenten en dat aantal breidt zich ieder jaar verder uit. Ook dit jaar zijn er monumenten open, die nog nooit hebben meegedaan tijdens Open Monumentendag Amsterdam.
De monumenten die voor het eerst hun deuren openen tijdens het weekend zijn

  • de Tolhuistuin (officieel gemeentelijk monument sinds begin 2022)
  • het NACO-huisje
  • de voormalige Rechtbank aan de Parnassusweg
  • het Zandkasteel
  • het koopmanshuis op de Groenburgwal van Hendrick de Keyser
  • de Oudezijds Voorburgwal 136
  • het Scholencomplex aan het Zuivelplein in Betondorp

Open Monumentendag Amsterdam is te volgen op Facebook, Instagram en TikTok via @Open Monumentendag Amsterdam.

Het gehele programma voor de beide dagen is nu bekend

Kom ook naar de open monumentendag Amsterdam!

Bekijk hier het programma