Hockeyclub Weesp krijgt revolutionaire kunstgrasmat

Mixed Hockeyclub (MHC) Weesp krijgt als eerste club ter wereld een nieuw type kunstgrasveld waarvoor geen waterverbruik meer nodig is. Op het complex ligt vanaf medio mei een revolutionaire, duurzame kunstgrasmat, samengesteld volgens de nieuwe wensen van de internationale hockeybond FIH. Met deze wereldprimeur schrijft MHC hockeygeschiedenis.

De FIH wil het WK Hockey 2026, dat in Nederland en België wordt gespeeld, op deze nieuwe generatie kunstgrasvelden laten spelen. Zónder water, maar mét alle eigenschappen van het snelle waterveld.

Duurzaamheid in stroomversnelling

Weesp hoort nu twee jaar bij Amsterdam. Het aantal duurzaamheidsprojecten is in er in een stroomversnelling gekomen. Bij MHC Weesp komen er aanstaande zomer bijvoorbeeld nieuwe LED-lichtmasten en zijn er al zonnepanelen aangebracht op het complex. Voor het vervangen van haar derde veld, wilde de club een duurzame keuze maken. Tot dusver besproeide de club haar velden met water rechtstreeks uit de Vecht. Liters relatief schoon drinkwater over een veld heen sproeien, is niet bepaald duurzaam.

De gemeente Amsterdam maakte van MHC een proeftuin en sloeg de handen ineen met MHC, de KNHB en kunstgrasontwikkelaar Ten Cate Grass.

Innovatief ontwerp

De nieuwe kunstgrasvezel is de afgelopen jaren ontwikkeld door Ten Cate Grass. Het wordt als complete mat verwerkt door Greenfields, en aangelegd door CSC Ceelen. Deze drie bedrijven werken al jarenlang samen in de wereld van het kunstgras.

Een miniveldje met de eerste prototypes van de nieuwe kunstgrasmat ligt al een tijdje bij hockeyclub Gooische, waar het op een beperkte grootte al is getest. Matthijs Verhoef, sales manager hockey van CSC Sport Greenfields: “Het bijzondere is dat je niet meer speelt op de topjes van de vezels, zoals bij een waterveld. De vezels zijn nu doorgelust, waardoor je eigenlijk op de zijkanten van die vezels speelt. Door die lusjes heb je het water niet meer nodig. De bal rolt zonder water net zo goed en de bolletjes zorgen voor grip op je schoenen. Het is een iets minder hoge mat dan bij een waterveld, want de lusjes mogen niet te lang zijn.”

Kunstgrasveld van de toekomst

In mei wordt de nieuwe mat in gebruik genomen, en wordt gemonitord hoe het veld zich houdt en hoe het veld het beste onderhouden kan worden. Daarnaast wordt gekeken naar de ervaringen van hockeyers, mede met behulp van camerabeelden. Als alles goed gaat, is de weg vrij voor de eventuele aanleg van meerdere kunstgrasmatten zoals deze. Ook de FIH jaagt deze ontwikkeling wereldwijd aan. Zij spraken al jaren geleden de ambitie uit om een alternatief te vinden voor het constant besproeien van de watervelden.

De verwachting is dat het droge kunstgrasveld behoorlijk wat aandacht zal trekken als het in gebruik is genomen. Ook van topclubs en buitenlandse topspelers die hier ervaring op willen doen. MHC heeft met haar nieuwe veld een extra drukke zomer voor de boeg!

Zelf aan de slag met het verduurzamen van je sportvereniging? Kijk dan op www.amsterdam.nl/sport/duurzaam voor subsidiemogelijkheden en inspirerende voorbeelden.

Wil jij ook je sportclub verduurzamen?

Bekijk welke mogelijke subsidies de gemeente aanbiedt
Doe de duurzame wegwijzer