Anton de Komplein Stadsloket Zuid-Oost

Artificiële Intelligentie om op ons energieverbruik te besparen

Artificiële Intelligentie. Voor veel mensen klinkt dit wel bekend, maar voornamelijk erg science fiction. Er is niets fictief aan. Sterker nog, we gebruiken artificiële intelligentie steeds vaker in en om ons huis. Hoe we dat doen? Dat vertelt Mark Stoevelaar. Mark is betrokken bij AI4Cities.

Artificiële Intelligentie: AI4Cities

AI4Cities is een Europees project met Amsterdam, Helsinki, Kopenhagen, Parijs, Stavanger en Tallinn. Deze Europese steden voelden de urgentie versneld de CO2 uitstoot te verminderen. Artificiële Intelligentie (AI) kan hier een rol in spelen. Met AI4Cities staan we voor twee uitdagingen: hoe kunnen we met AI impact maken op het gebied van energie én mobiliteit?

Artificiële Intelligentie om panden beter te beheren

In Amsterdam zijn we nu bezig met een energie pilot. Er wordt gekeken hoe we met behulp van kunstmatige intelligentie energieconsumptie efficiënter kunnen maken. Zo kunnen we ons energieverbruik verminderen. Dat doen we zo dat het comfort niet minder wordt. We werken daarvoor samen met een partij uit Italië die gespecialiseerd is in het optimaliseren van energieconsumptie in panden.
De AI toepassing die ze ontwikkeld hebben wordt aangesloten op het bestaande klimaatsysteem in het pand en registreert zo de consumptiepatronen.
Daarnaast worden extra factoren meegenomen, die invloed hebben op het binnenklimaat. Neem bijvoorbeeld de buitentemperatuur, windkracht en luchtvochtigheid.
De AI toepassing leert op basis van de verzamelde data wat de toekomstige vraag naar energie is, en beslist hoe maximale optimalisatie kan worden bereikt. Op deze manier kunnen we het energieverbruik in panden fors verminderen.

Pilot Stadsdeelloket Zuidoost

Op het stadsdeelloket van Zuidoost op het Anton de Komplein wordt deze vorm van AI nu getest. In het pand zijn enkele interessante onderdelen aanwezig, zoals een hydraulische warmtepomp, die het waardevol maken om te testen.
Dit een heel groot pand met veel gebruikers, waardoor we ook écht impact kunnen maken. Ook dat maakt het interessant voor deze pilot.
De testfase van AI4Cities duurt een half jaar, maar eigenlijk wil je in alle vier de seizoenen testen. Er wordt daarom gekeken of de test verlengd kan worden. Deze pilot biedt ook de mogelijkheid om resultaten te vergelijken met eerdere AI pilots, zoals op de Jan van Galenstraat.

Efficiënter omgaan met energie

Met de eerdere testen van AI-systemen werden besparingen van 10-20% gerealiseerd. En dat is zonder verdere aanpassingen aan het pand zoals isolatie of HR++ glas. Een aanzienlijk verschil dus. De urgentie om te besparen is groter dan ooit. Door Corona en de energiecrisis vanwege de oorlog in Oekraïne stijgen de kosten. Maar dat is niet de enige reden om onze energieverbruik omlaag te krijgen. De gemeente werkt zo toe naar het klimaatdoel om in 2030 een CO2-neutrale organisatie te zijn. AI kan helpen om efficiënter te zijn met energie zorgen voor een comfortabele werkomgeving.