Hoogzomer hitte: hoe houd je huis, haard en hoofd koel?

In 2023 tikte Nederland een droogterecord aan op 14 juni. Nooit was het 33 dagen achter elkaar droog. En dat na een kletsnat voorjaar. De droogte ging ook gepaard met een aantal zeer hete dagen. In de stad niet altijd een pretje. Hoe houd je de hitte buiten? Lees hieronder een aantal tips.

Eindelijk zomer. De hitte is soms wel extreem en niet iedereen vindt dit prettig. Hoe houd je het huis aangenaam koel tijdens een warme zomerdag?

Zeven tips om je huis koel te houden

1. Buiten houden die hitte!

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt: doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. Je kan ook een laken buiten voor het raam hangen. Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als aan de binnenkant van het raam.
Houd vooral je slaapkamer koel, zodat je 's avonds lekker kunt slapen in een koelere kamer.

2. Afkoelen als de zon onder is.

Na zonsondergang is het eindelijk wat koeler. Gooi dus 's avonds, 's nachts en 's ochtend vroeg de ramen open. Zorg er wel voor dat dieven je huis niet in kunnen door een open raam. In bovenraampjes kun je bijvoorbeeld een dwarsstang laten zetten.

3. Isoleren

Goede isolatie houdt de warmte binnen én buiten. Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het dus om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en dat is weer prettig voor je energierekening

4. Een groen dak

Heb je een plat dak? Vergroen het dan! De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie.

5. Een groene gevel en groene tuin

Klimplanten tegen de gevel en bomen rondom het huis houden je huis ook koeler. In de klimplanten gids lees je hoe je dat doet.

6. Een huurhuis hitteproof maken

Ook een huurhuis kan je hitteproof maken. Je kan aan je verhuurder vragen te helpen bij extreme hitte. Kom je er niet uit met je verhuurder, vraag dan stichting Woon! om hulp.

7. Koelte uit het stopcontact

En is de hitte toch ondraaglijk en overweeg je een koelsysteem aan te schaffen? Gebruik dan liever een ventilator dan een airconditioning. Airco’s gebruiken meer elektriciteit en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Bekijk de tips voor aankoop en gebruik van een airco of ventilator.