Dikste iep van Amsterdam in de kloostertuin naast de oudemanhuispoort torent boven de universiteitsgebouwen uit

Lentesneeuw: de iep in Amsterdam

Amsterdam telt ongeveer 75.000 iepen. Dat is een bos in de stad! En dat bos staat binnenkort in bloei. Niets zo Amsterdams als de iepencentjes die als sneeuw door de straten ruisen begin mei. Met de lentesneeuw is de winter echt verdreven uit de stad.

Soorten Iepen

In Amsterdam staan verschillende soorten Iepen. De ‘historische iepen’ zijn vooral de zuiver Europese
soorten en klonen, zoals de Belgica, Exoniensis, Christine Buisman, Bea Schwarz, Dampieri,
Groeneveld, Commelin en de monumentale iep Sarniensis.
De eerste vermelding van de Hollandse iep stamt uit 1634 toen men iepen naar Duitsland exporteerde onder de naam 'Hollandse bomen'. Alle kruisingen en terugkruisingen tussen de veldiep en de bergiep behoren tot de Hollandse iep.
De centjes van de Iepen zijn eetbaar. Als je een trosje vindt, spoel ze af en doe ze lekker in je salade. Amsterdamser op je bord krijg je het niet!

Iep in het Oosterpark

De hoogste iep van Amsterdam

De hoogste iep van Amsterdam staat in de tuin van de Oudemanhuispoort. Het oude gebouw in combinatie met de enorm dikke en hoge iep in de binnenstad is bijzonder. De 34 meter hoge iep staat in de oude kloostertuin. Waarschijnlijk is de boom geplant rond 1880, toen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zich vestigde in het gebouw. De tuin is letterlijk een oase van rust in de drukte van alledag in onze hoofdstad.

De hoogste iep van de stad in de kloostertuin naast de Oudemanhuispoort
De hoogste iep van de stad in de kloostertuin naast de Oudemanhuispoort

De oudste iep van Amsterdam

De oudste Iep van Amsterdam staat op Nieuwe Herengracht 5. Hij is in 1891 geplant. De gemeente plant die iepen overigens al meer dan 400 jaar, toen de grachten aangelegd werden. De grachten werden aangelegd om als waterweg te dienen om zo goederen te verplaatsen van de grote zeilschepen in de zeehaven bij het IJ die de stad niet in konden.
Een andere belangrijke functie die de grachten terloops kregen, was die van open riool. De toenmalige Zuiderzee zorgde voor eb en vloed, waardoor al het vuil regelmatig werd meegenomen uit de stad. Maar helemaal schoon werd het nooit en vooral in de zomer was de stank van poep, pies en verrot voedsel niet te harden. De gemeente plantte honderden iepen om de stank uit de lucht te halen en een frisse geur te verspreiden. En dat doen ze tot de dag van vandaag.

De oudste Iep van Amsterdam in bloei op de kade van de Nieuwe Herengracht
De oudste Iep van Amsterdam in bloei op de kade van de Nieuwe Herengracht

Lentesneeuw

Ieder jaar zorgen de iepen voor een uniek fenomeen. In de lente laten de iepen hun witte bloesem vallen, de ‘lentesneeuw’. De geur van de bloesem is zo Amsterdams, fris en zwanger van de zomer. Het kunstenaarsduo Tijdmakers raakte door de lentesneeuw geïnspireerd en besloot de geur van iepen te vangen in een parfum, Eau d’Amsterdam. Is dit de echte geur van Amsterdam?

De kroon van de hoogste iep van Amsterdam die in de kloostertuin naast de Oudemanhuispoort staat

De iepenroute

Er is een iepen wandelroute waar je langs iconische iepen in de stad wordt geleid. Je kan de route hier bekijken. Wandel door de lente in Amsterdam en ontmoet de oudste, dikste en hoogste inwoners van de stad.

Kopfoto: De hoogste iep van Amsterdam in de kloostertuin naast de Oudemanhuispoort torent boven de universiteitsgebouwen uit

Kijk wat voor bomen er waar staan in de stad.

De Iep komt het meeste voor.

Bomenkaart van Amsterdam