Kijkje achter de deuren tijdens Duurzame Huizen Route Amsterdam

Deze maand stelden een aantal Amsterdammers hun verduurzaamde huizen open tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute. Wij namen een kijkje bij de tussenwoning uit 1910 van de familie Hoogendijk en de hoekwoning uit 1986 van Andre Koster. “Een groen dak maken kan vrij simpel door gebruik te maken van waterlekbakken voor de wasmachine”.

De tussenwoning uit 1910 in Oost van familie Hoogendijk

De familie Hoogendijk woont in Amsterdam Oost. Zij deden twee jaar geleden ook al mee aan de Duurzame Huizen Route. De familie woont in een tussenwoning uit 1910 dat ze door de jaren heen in kleine stappen hebben verduurzaamd. Ze kwamen erachter dat met simpele maatregelen je al flink kan besparen op de energierekening.

Infraroodfoto’s

“Het grootste deel van de jaarlijkse energierekening gaat naar het verwarmen van ons huis in de winter. We hebben gekeken waar in het huis de warmte wegvloeit. Dat deden we door middel van infraroodfoto’s. Daarop kan je precies de warmteverliespunten van de woning zien. Dat bleek bij de ramen, kieren en muren. We brachten toen radiatorfolie aan, dichten de kieren en iedere avond houden we nu de gordijnen dicht. Dat zien we terug in de kosten.”

Met goedkope aanpassingen veel besparen

De volgende stap voor de familie Hoogendijk een hybride warmtepomp en de achterpui vervangen. Met de hybride warmtepomp bereiden ze zich voor op een mogelijke overstap in de toekomst. De achterpui is aan vervanging toe, daar verliest de familie nog teveel warmte.

Tip: “Begin klein. Met kleine goedkope aanpassingen kan je al veel besparen en maak je je woning al duurzamer.”

Hoekwoning uit 1986 in Zuidoost van Andre Koster

Andre Koster woont in Amsterdam Zuidoost en doet ieder jaar mee aan de Duurzame Huizen Route om geïnteresseerde bewoners uit Amsterdam te helpen en inspireren bij het verduurzamen van hun huis. Hij woont in een hoekwoning uit 1986. De interesse in verduurzamen groeide bij de heer Koster door de jaren heen. Hij begon met het aanleggen van een verhoogd terras, waardoor regenwater kan weglopen in de ondergrond. Daarmee kan het hele tuinoppervlak water opnemen.

Groen dak met waterlekbakken voor wasmachine

Ook heeft Andre zijn dak en het dak van de garage groen gemaakt. Het groene dak op de garage heeft hij aangelegd met behulp van waterlekbakken die gebruikt worden bij de wasmachine. Tip: ‘’Kijk of je ruimte hebt op één van je daken, zodat je deze groen kan maken. Dat kan vrij simpel door gebruik te maken van waterlekbakken. Plaats meerdere waterlekbakken op het dak en vul elke bak op met aarde en plantjes. Dit kost weinig geld en het eindresultaat is tof.’’

Kou via de schuifpui

‘’Ik ben binnen verder aan de slag gegaan om mijn huis te verduurzamen. In de winter kreeg ik het af en toe koud in de woning. Ik voelde via de schuifpui naar buiten de kou naar binnen komen. Vanwege het gebrek aan comfort heb ik toen besloten om HR++ glas te laten plaatsen en de isolatie in de gevel te verhogen. Enige tijd later heb ik besloten om verder te isoleren."

Nooit meer koude voeten

"Ik had vroeger een vloerbedekking van kurk. Ik dacht: als ik nu eens de vloerbedekking laat liggen en daarover laminaat leg? Op deze manier werkte mijn vloerbedekking van kurk als isolatiemateriaal. Ik heb nu nooit meer last van koude voeten. Ik moet zeggen dat ik niet heel veel energie bespaar met deze aanpassingen, maar het is een enorme comfortwinst voor mijn woongenot.’’

Tip: ‘’Een hoge mate van comfort is enorm prettig. Vaak kan je allerlei aanpassingen toepassen zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Zo hoeft je je vakantiegeld niet aan te raken.’’