Kinderburgemeester Angel vindt het klimaat het allerbelangrijkst

“Het klimaat heeft te maken met alles en iedereen. Gaat het niet goed met het klimaat dan gaat het dus met niks goed.” Kinderburgemeester Angel (12) brengt zodra zij de kans krijgt de problemen met het klimaat en de oplossingen van kinderen zoveel mogelijk onder de aandacht. Lees het verhaal van kinderburgemeester Angel.

Kinderburgemeester van Amsterdam

Sinds november 2020 is Angel de kinderburgemeester van Amsterdam. De kinderburgemeester komt samen met de kinderraad op voor de belangen van kinderen in de stad. Zij geven advies aan de gemeenteraad over thema’s die voor kinderen belangrijk zijn, zoals het klimaat, onderwijs en de veiligheid in de stad. Het thema dat Angel zelf het meest belangrijk vindt, is het klimaat.

Verkiezingsvideo

Voor de verkiezing stuurde Angel een video in waarin ze uitlegt waarvoor zij zich graag inzet. “Ik zei dat als er een boom wordt gekapt, dan moet er in dezelfde buurt een boom terugkomen. En ik had het over een betere biodiversiteit, want als er meer bomen en planten zijn dan komen er vanzelf ook meer dieren. Dan wordt het leven in de stad voor iedereen fijner en gezonder. Ook noemde ik dat er snelheidsmeters bij de weg moeten komen in de buurten”, aldus Angel.

Uiteindelijk werden Angel en 11 andere kinderen gekozen voor de kinderraad. Maar de grote verrassing kwam na het geven van de speeches. Toen werd Angel door de andere kinderen uitgekozen als de kinderburgemeester. Volgens Angel is die titel alleen ceremonieel en doen ze het vooral samen. Angel vertegenwoordigt in het bijzonder de kinderen uit stadsdeel Zuidoost.

Gaasperplas

Angel woont samen met haar vader en moeder in de buurt van de Gaasperplas, in Amsterdam Zuidoost. “Voordat we in Nederland kwamen wonen woonden we in Jakarta. Dat is een erg vervuilde stad op het eiland Java in Indonesië. Nu woon ik dichtbij bomen, water en vogels. Ik kom er graag om te lopen, hutten te bouwen en in de zomer om te zwemmen."

Jong geleerd om te zorgen voor de natuur

“Ik vind al vanaf dat ik heel jong was zorgen voor de natuur erg belangrijk. Dat komt door mijn ouders. Mijn moeder heeft dat weer van haar vader.” De moeder van Angel mengt zich nu in het gesprek: “Mijn vader eiste van buitenlandse bedrijven die op Java bomen kapten voor de productie van multiplex platen, dat zij daarvoor in de plaats nieuwe jonge bomen herplanten. Dat was een flinke onderhandeling maar hij kreeg het voor elkaar. Die instelling probeer ik ook over te brengen op Angel.”

Angel pakt het woord weer: “Van mijn moeder heb ik meegekregen dat ik mijn afval altijd in de prullenbak moet gooien. En mensen die dat niet doen te vragen om dat alsnog wel te doen. Soms vind ik dat wel eng, maar bij kinderen al minder. Het goede voorbeeld geven is erg belangrijk. Maar eigenlijk wil ik dat iedereen een waarschuwing krijgt en daarna een boete als ze iets op de grond gooien.”

Angel overlegt ook vaak met haar vader na het kijken van het journaal. “Ik ben het eigenlijk altijd wel met mijn vader eens als het over klimaatverandering gaat. Ik hoef hem niet meer te overtuigen, maar nog wel een heleboel andere mensen. In mijn buurt zijn namelijk niet veel mensen met het klimaat bezig.”

Energie besparen

“Thuis zetten we de verwarming pas ’s avonds na 18.00 uur aan. Als ik het koud heb dan pak ik een dekentje of doe ik een trui aan. En als we naar bed gaan of we zijn niet thuis dan staat de verwarming natuurlijk uit. De verwarming gebruikt namelijk heel veel gas. En gas is duur. Dat is super zonde en het is ook niet altijd nodig. Dat geldt ook voor elektriciteit. Mensen moeten minder elektriciteit gebruiken. Dat kan je al doen door alle stekkers uit het stopcontact te halen als je het apparaat niet gebruikt of weggaat.”

Klimaat is het allerbelangrijkst

“Ik vind het klimaat het allerbelangrijkst. Er zijn veel belangrijke onderwerpen, maar het klimaat heeft overal mee te maken. Het lijkt me een goed idee dat er op school meer over het klimaat wordt gepraat. Zo horen de kinderen waarvan de ouders het thuis niet over het klimaat hebben er wel over in de klas. Dat gebeurde bij mijn moeder vroeger ook op school. En dat werkt goed als je nog jong bent”.

“Ik zorg ervoor dat ik bijna in alle interviews kan praten over het klimaat. Dat lukt niet altijd, maar wel vaak. Ik vind het belangrijk dat kinderen hun mening en hun ideeën kunnen laten horen. Die worden vaak niet gehoord door volwassenen. Volwassenen denken namelijk dat de ideeën van kinderen onmogelijk zijn. Maar dat is niet zo. Ze moeten goed luisteren en de ideeën serieus nemen. Het is goed dat er een kinderraad is, dan kan de gemeenteraad horen wat wij te hebben zeggen. Als ik klaar ben met kinderburgemeester zijn dan wil ik me blijven inzetten voor het klimaat”.