Klimaatweek | Duurzame Huizen Route

Denk je erover je huis verduurzamen maar weet je niet waar te beginnen? Of wil je simpelweg comfortabeler leven en energie besparen? Laat je dan inspireren door huiseigenaren die jou voor gingen tijdens de Duurzame Huizen Route. Aanstaande zaterdag is de laatste kans om duurzame woningen in de stad van binnen te zien en de eigenaren het hemd van het lijf te vragen!

De Duurzame Huizen Route is voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Het kan soms best lastig zijn om hiermee te beginnen. Aanstaande zaterdag kan je met verschillende eigenaren van duurzame huizen in gesprek om inspiratie op te doen en tips te krijgen.
Afgelopen 29 oktober stelde Jonas zijn aardgasvrije huis in Watergraafsmeer open en dat was een groot succes. Dit was de tweede keer dat we meededen. We willen anderen motiveren ook te verduurzamen. Want, hoe meer mensen van het gas, hoe beter.”

Verschillende doelen

Het viel Jonas op dat de bezoekers in zijn huis met verschillende doelen langskwamen. Bezoekers hebben allemaal andere situaties en huizen. Niet iedereen is op zoek naar een volledig elektrisch huis. Eén bezoeker wilde luisteren naar het geluid van onze warmtepomp. Andere bezoekers wonen 500 meter verderop. Hun huis lijkt op dat van ons, maar ze hebben last van vochtproblemen. Daarom kwamen ze kijken naar ons ventilatiesysteem.”

Kom kijken in een NOM-woning

Aankomende zaterdag stelt Mira haar ‘nul-op-de-meter’ (NOM) woning in Amsterdam Noord open voor iedereen die het van binnen wil zien. Haar duurzame woning wekt nu genoeg energie op voor de verwarming, warm water en elektra. Op die manier is het huis aardgasvrij en CO2-neutraal.Ik ben heel trots op mijn verduurzaamde huis en dit is een leuke kans om andere mensen mijn woning te laten zien.”

Mira besefte zich dat het misschien lastig wordt om de bezoekers alle duurzaamheidsmaatregelen te laten zien. Maar, daar heeft ze wat op gevonden. Sommige dingen, zoals de verwijderde radiatoren, zijn niet meer te zien. Maar, ik kan wel heel veel vertellen. Het hele proces naar een duurzame woning heb ikzelf gedaan dus ik weet wat lastig is en waar je rekening mee moet houden. Toen ik vijf jaar geleden begon was er minder ervaring bij installatiebedrijven. Mensen kunnen van mij tips krijgen hoe ze het beter kunnen doen.”


De kleine dingen

Mira is ervan overtuigt dat niet alleen grote maatregelen als een warmtepomp en zonnepanelen helpen in het verduurzamen van je woning. “Kleine dingen zijn ook leuk. Ik heb nu leemverf op de muren, de helft van de tegels in de tuin zijn verwijderd en ik heb heel veel materialen hergebruikt. Door mijn huis open te stellen hoop ik creativiteit over te brengen en laat ik zien dat kleine dingen ook werken. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor het milieu en je portemonnee.

Wil je zaterdag het huis van Mira bezoeken? Meld je dan aan via deze pagina van de Duurzame Huizen Route.

Hoe kan jij dit doen?

Ga je liever kijken bij een ander huis?

Kom dan langs op een van onze andere locaties