Lukas Gobel waste gemeente Amsterdam

Kunst over duurzaamheid, circulariteit en afval.

Met het vallen van de bladeren wordt het ook weer tijd om het museum binnen te stappen en je blik eens flink bij te stellen. Zwemmen in plastic, documentaires over de energietransitie, een landschap van vuilnis: wat we weggooien kan functioneel, beangstigend of mooi zijn. Hieronder vijf keer kunst die je laat nadenken.

15 oktober: Lukas Göbel | No still live to waste

Tijdens de corona lockdown zat fotograaf Lukas Göbel met zijn gedachten in zijn studio in Amsterdam. Geïntrigeerd door een patroon van vlekken op een stapel gebruikte koffiefilters veranderde zijn beeld over afval, namelijk dat afval niet bestaat. Dit was de start van een foto serie waarbij afval tot stillevens gerecycled werden. Göbel hoopt hiermee de kijker anders naar zijn eigen afval te laten kijken.

Fotogallerie de Gang, Grote Houtstraat 43, Haarlem. Tot 6 januari

Lukas Gobel De Gang Haarlem

Permanente installatie: Hotmamahot | LAVFA LAB

Is afval waardeloos? Helemaal niet. Je kan er bijvoorbeeld heel goed in zwemmen. Sorry? Jazeker. Een ballenbak van plastic PED flessen waar je via een goede buisglijbaan in gelanceerd wordt.
Wanneer men iets niet meer nuttig vindt gooien we het weg en heet het afval. Maar het materiaal verdwijnt niet. Hotmammahot noemt onze weggegooide elementen geen waardeloze materie, maar materiaal waar je nieuwe betekenis aan kan geven.

Stedelijk Museum, Musuemplein 10, Amsterdam.

15 oktober Parels voor de Zwijnen | SNIKHEET

Theatergroep Parels voor de Zwijnen is terug in Noord! Na het ontroerende én feestelijke De Koningin van de Voedselbank en VETARM! spelen we nu SNIKHEET, een voorstelling over alweer een ‘hot’ item: de energietransitie. In oktober spelen we 15 voorstellingen op diverse locaties in

Amsterdam Noord, 15 oktober tot 31 oktober.

15 tot 23 Oktober | Sonic Acts Biënnale

De Sonic Acts Biënnale helemaal in het teken van klimaatverandering. Je luistert naar een meeslepend luchtkoor van bijen, ziet een microbe ingebed in lithium die van een Chileense mijn naar een digitaal apparaat reist of je duikt in een met lood omhulde nucleaire kokosnoot.

HET HEM, W139 en Singelkerk.

23 september: Sharelly Emanuelson | duurzaam/sustain/tene

Hoe ziet duurzaamheid binnen Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden eruit? Sharelly Emanuelson onderzocht de relatie tussen mens en zijn omgeving in het licht van de klimaatverandering en de impact van het dagelijks handelen daarop in deze foto documentaire. Van de afvalverwerkingsindustrie tot het creatief hergebruik van petflessen, een boeiende visuele reis.

Rijksmuseum fotogalerij, Museumstraat 1, Amsterdam, tot 15 januari

Rijksmuseum expositie Gemeente Amsterdam




Meer weten?

In Amsterdam zijn geregeld open ateliers op de broedplaatsen.

Hier kan je je laten inspireren.