Laat die bomen maar komen: de schop gaat de grond in

November is het seizoen om bomen te planten. Amsterdam plant er dit jaar veel. Er komen 1.500 nieuwe bomen in de hele stad, ook om de achterstand in herplant weg te werken. Daarnaast krijgen 17.000 piepjonge boompjes en struiken uit onder meer het Amsterdamse Bos een nieuwe plek in de stad. En een basisschool in Zuidoost krijgt in 1 keer 600 bomen voor de deur. Het is Amsterdams eerste Tiny Forest.

Bomen in de stad: broodnodig voor frisse lucht, insecten en vogels, maar ook mooi en gezichtsbepalend.

1500 bomen erbij

Voor elke boom die we kappen, willen we een nieuwe boom planten. In die herplant hebben we een achterstand, die we de komende 3 jaar wegwerken. Maar er komen ook meer bomen bij. Van de in totaal 1.500 bomen komen er in

  • Zuidoost: 147
  • Zuid: 406
  • West: 101
  • Oost: 231
  • Noord: 124
  • Nieuw-West: 459
  • Centrum: 22
  • Rond de stad: 10


Van de nieuwe bomen in het centrum zijn er 7 voor de Herengracht, waar een fikse storm een paar jaar geleden 7 iepen omverblies. Aan de Slotermeerlaan in Nieuw-West komen 35 Veldesdoorns, waarmee de bomenlaan in oude luister wordt hersteld.

Wat voor bomen?

De bomen die we planten zijn rond de 10 jaar oud en hebben een stamdiameter van ongeveer 20 centimeter. We zorgen voor een goede plek (nog best een klus in de drukbebouwde en –bekabelde stad) waar de bomen naar hartenlust kunnen groeien, ook onder de grond.

17.000 gratis boompjes en struiken

Daarnaast zijn half november 17.000 jonge boompjes en struiken uit het Amsterdamse bos en andere natuurgebieden gehaald, die een nieuwe plek krijgen in de stad. Een slim idee van Urgenda, de organisatie die zich hard maakt voor minder uitstoot van broeikasgassen. Gewoonlijk worden die zaailingen uit het bos weggehaald en –gegooid, om grote bomen de ruimte te geven. Nu halen tientallen vrijwilligers ze uit de grond. Ze gaan tijdelijk naar een zogeheten Bomenhub om even bij te komen, waarna ze naar een nieuwe plek in de stad verhuizen. Deze landelijke klimaatcampagne 'Meer Bomen Nu' moet een jaarlijkse traditie worden.

Eerste Tiny Forest in Zuidoost

Ten slotte krijgt basisschool De Schakel in Zuidoost het eerste Tiny Forest van de stad. Het is een dichtbegroeid, inheems mini-bos met 600 bomen. Dat mini-bos slaat CO2 op, gaat verdroging tegen, bergt water bij plensbuien en geeft verkoeling op warme dagen. Voor de schoolkinderen interessant om vlak naast school te kunnen leren over alles wat groeit en bloeit.

300.000 gemeentebomen

We hebben in de stad zo’n 300.000 bomen in beheer. De gemiddelde levensduur is 43 jaar. En ja, horen we je denken: we kappen ook bomen. Het doet altijd pijn om zo’n oude reus om te zagen, maar we doen dat niet zomaar. We controleren onze bomen elke 3 jaar op veiligheid. Daaruit komen zo’n 1.500 bomen per jaar die we moeten kappen. Goed om te weten: een zieke, dode of holle boom kan er van buiten nog heel patent uitzien, maar bij de eerste de beste herfststorm omwaaien.

Meer weten

Bron: Amsterdam.nl