Laat jouw oude textiel ophalen tijdens de Textiel Race

Kleding, gordijnen, lakens, handdoeken, schoenen: allemaal textiel. Oud textiel dat je niet meer wilt, kun je van 26 oktober tot en met 20 november meegeven tijdens de Textiel Race Amsterdam. Doet je dit, dan krijgt jouw textiel een 2e leven, en krijg je korting op duurzame merken!

Met de Textiel Race nemen 8 Amsterdamse basisscholen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Het opgehaalde textiel wordt opnieuw gebruikt.

Niet weggooien, maar hergebruiken

Spullen die nog goed zijn, kan iemand anders weer dragen. Kan dat niet, dan worden er nieuwe producten van gemaakt. Dat is beter voor het milieu dan oud textiel weggooien. Textiel hoort sowieso niet bij het restafval! De school die het meeste textiel inzamelt, wint een schoolreisje. De Textiel Race maakt het inzamelen van textiel zo leuk en leerzaam. Kinderen leren dat van afval weer nieuwe dingen worden gemaakt.

Korting op duurzame merken

Als je oud textiel aanmeldt op de website, dan ontvangt je een mailtje met een kortingscode van merken die hun spullen duurzaam produceren. Je kunt deze kortingscode vervolgens invullen bij een eventuele bestelling. Korting kun je bijvoorbeeld krijgen bij:

 • Loop. a Life (15% korting). Maakt kleding van gerecyclede vezels.
 • Walra Remade (15% korting). Maakt bed- en badtextiel van gerecycled katoen en virgin katoen.
 • Labfresh (15% korting). Maakt kleding die veel langer meegaat dan normale kleding.
 • SKOT Fashion (15% korting). Maakt overhemden die lang meegaan.
 • This is NOWA (€10,- korting). Verkoopt sieraden van gerecyclede telefoons.

Gratis en coronaproof

De kinderen halen het oud textiel gratis bij jou op. Zij houden daarbij 1,5 meter afstand van jou. Je zet het textiel gewoon op de grond, en doet een stap achteruit. De kinderen pakken het daarna op. Voor en na het bezoek wassen de kinderen hun handen.

Hier met dat textiel!

Meld jouw oude textiel aan op textielrace.nl. Doet er bij jou in de buurt geen basisschool mee aan de Textiel Race? Breng kleding die nog goed is dan naar een kringloopwinkel of geef het aan iemand anders. Oud textiel lever je in een gesloten zak in bij een textielbak bij jou in de buurt. Kijk voor de dichtstbijzijnde bak op amsterdam.nl/afval.

Meer weten

De Textiel Race Amsterdam is een idee van E-waste Race in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Curitas. Het is de eerste Textiel Race van Nederland.

Kijk voor meer informatie over de Textiel Race Amsterdam op Textielrace.nl.

De scholen die meedoen zijn:

 • Noord: OBS De Weidevogel, De Klimop en de Kameleon
 • Oost: De Indische Buurtschool
 • Zuid: De Dongeschool en Winford
 • Centrum: Montessorischool De Eilanden
 • West: Onze Amsterdamse School
 • Nieuw-West: SBO De Driesprong

Bron: Amsterdam.nl