Maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 | De week zonder afval

Per jaar gooien we allemaal zo’n 490 kilo afval in de vuilnisbak. Daarom heeft milieucentraal de week zonder afval bedacht. Deze week geven we je tips hoe je op afval kan besparen.

Met deze tips kan je op afval (en geld) besparen:

Tip 1. Repareer je spullen

Repair cafe kapotte stofzuiger gemeente amsterdam wieke braat

En kan je dat niet zelf, breng je spullen dan weg naar een Repair café.
Spullen hebben aandacht nodig. Je moet ze met zorg behandelen. Want weggooien is zonde. En geld uitgeven als dat niet hoeft ook. Deskundige vrijwilligers proberen uw apparaat met liefde en zorg weer werkend te krijgen. U kunt er ook terecht met kapot speelgoed, kleding of meubels.
Er zijn er wel 26 in de stad. Je kan op de site van repair café kijken waar en wanneer er bij jou in de buurt spullen worden gerepareerd.

Tip 2. Maak een ander blij: verkoop, ruil of deel.

Kringloopwinkel buiten gemeente amsterdam wieke braat

We kennen natuurlijk allemaal de kringloopwinkel. Je kan er spullen naartoe brengen die jezelf niet meer nodig hebt en er zo anderen mee blij maken.
Je kan je spullen online te koop aanbieden. Vind je dat teveel gedoe? Je kan je spullen ook naar tweedehands winkels brengen die het voor je verkopen. De winkel krijgt dan een percentage van het aankoopbedrag. Je moet wel vaak een afspraak maken om je spullen in te leveren.

speelgoed in kast gemeente amsterdam wieke braat


Swip Swap is een app waarmee je speelgoed een tweede leven geeft. Meld je aan, ontvang de gratis handleiding en organiseer een speelgoedruil.

Tip 3. Kijk eerst of je het kan lenen

Er zijn op facebook veel buurtpagina’s waar je spullen kan lenen van je buren. Of misschien zit jij wel in een appgroep met je straat, dan kan je misschien die ladder wel gewoon van je bovenbuur lenen in plaats van er zelf eentje aan te schaffen. En het is nog gezellig ook!

Er zijn ook apps waarmee je spullen gratis of tegen een kleine vergoeding kan lenen.


Tip 4. Probeer je spullen tweedehands te kopen.

Kringloopwinkel glazenkast gemeente amsterdam wiekebraat

Hebben je buren niet wat je zoekt of is het niet handig om te lenen? Overweeg dan eens om die wasmachine bij de kringloop te kopen. Vaak geven ze garantie op apparaten en kan je ze voor een klein prijsje thuis laten bezorgen.
Tweedehands is duurzamer omdat je op grondstoffen bespaart en dit item niet op de vuilnisbelt belandt.


Tip 5. Consuminder ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp

Het beste om afval te vermijden, is minder kopen. Want alles wat je koopt gooi je op een dag weg. Als je toch iets nieuw koopt, probeer dan voor kwaliteit te gaan zodat je er langer mee doet.Tip 6. Gooi afval in de juiste bak

Als je al je afval scheidt, kan er van sommige dingen weer iets nieuws gemaakt worden. Zo kan je kleding die kapot is in de textiel bak gooien. Er zijn bedrijven die van de vezels weer iets nieuw kunnen maken. Er bestaat isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken en wordt oud plastic gebruikt voor bloempotten.

Op naar een lege vuilnisbak!