Meer kansen voor oude kleren en ander textiel

Amsterdam zamelt jaarlijks gemiddeld 3,7 kilo textiel per inwoner in. Maar dat zou nog veel meer kunnen zijn. Elk jaar vinden we namelijk gemiddeld nog eens 10 kilo textiel per inwoner tussen het restafval. En dat is zonde. Door het vuil is het niet herbruikbaar en niet recyclebaar. Kortom: we willen geen textiel meer bij het restafval. Daarom komen we met initiatieven om textiel een nieuw leven te geven.

In Amsterdam staan 355 bovengrondse textielcontainers. Ze zijn groen of blauw. Een enkele is wit. Er is altijd een kledingbak in je buurt. Ze worden nu nog geplaatst door het bedrijf Sympany. Dit jaar nemen wij het beheer over.

Nieuwe textielcontainers

We plaatsen overal nieuwe bovengrondse containers. We bekijken per stadsdeel of er meer containers bij moeten. En we communiceren duidelijk wat er wel en wat er niet in mag. Wist je bijvoorbeeld dat je naast kleding ook schoenen, handdoeken, beddengoed, hoofddeksels, tassen, gordijnen en knuffels mag inleveren? Zelfs oude en/of kapotte. Let op: bied het schone textiel aan in een goed gesloten zak zodat het netjes blijft. Knoop of plak je schoenen aan elkaar. Dat scheelt de sorteerders een uitzoekklusje. De ondergrondse textielcontainers die er nu zijn, verdwijnen.

Waarom niet ondergronds?

Stef le Fevre werkt bij Afval en grondstoffen en vertelt hoe het zit. “Met nat textiel kunnen we niets meer. Bij de ondergrondse kledingcontainers komt via de klep water binnen als het regent. Dat gaat broeien en schimmelen, waardoor we de inhoud van de hele textielcontainer moeten vernietigen. En dat is echt zonde.”

Minder CO2

”We hebben het textiel dat we bij het restafval vonden, geanalyseerd. Is het stuk of oud? Vaak is dat helemaal niet zo en had het prima in de textielcontainer gekund. Zonde van de CO2-uitstoot om het bij het vuil te verbranden. Alleen textiel met verf- en olievlekken hoort bij het restafval.”

Proef in stadsdeel Centrum

In het centrum staan de minste textielcontainers in verband met de beschikbare ruimte. Daarom beginnen we hier half mei met een proef: inpandig inzamelen op 10 plekken. In een winkel of bij de bibliotheek of het buurthuis. Daar komt een mini-textielcontainer te staan waar je je textiel kunt inleveren.

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

Het ingezamelde textiel gaat naar een textiel sorteerbedrijf in de buurt en wordt gesorteerd op draagbaar en niet-herdraagbaar. Draagbaar wordt weer verkocht aan tweedehands marktpartijen. Niet-herdraagbaar is met name voor de automotive industrie en poetsdoeken. Maar gelukkig wordt inmiddels steeds meer nieuw textiel gemaakt van gerecycled textiel. Bijvoorbeeld van een oude en/of kapotte jeans en trui weer een nieuwe! Zo besparen we enorm veel nieuwe grondstoffen, CO2, en gebruiken we wat we al hebben.

Andere mogelijkheden voor een nieuw leven

Textielrace

15 Amsterdamse basisscholen mogen vanaf 17 mei kosteloos meedoen aan de Textielrace. We zoeken nog een aantal scholen. Welke school zamelt in een maand het meeste textiel in? Doet jouw (klein)zoon of (klein)dochter of je buurjongen of buurmeisje mee? Help ze een handje. Lees meer op textielrace.nl of meld de bovenbouw van een basisschool aan via [email protected].

The Swapshop

24 april opent The Swapshop op de Haarlemmerdijk. Zoek je iets nieuws? Kom dan hier swappen. Neem je herdraagbare kleding mee en ruil het voor een ander item. In The Swapshop komt ook een mini-textielcontainer te staan waar je ook ander textiel kunt inleveren.

Coronaproof kledingruilen

Op dit moment zijn er 14 ruilkettingen actief in Amsterdam. Na aanmelden word je in een logische route in je buurt geplaatst. Je brengt een tas met kleding die je ontvangt naar de volgende in de rij. In de tassen die voorbijkomen stop je je kleding. En je haalt eruit wat je leuk vindt. Doe ook mee! Kijk op kettingkledingruil.nl.

Meer weten

Kijk op de kaart om de dichtstbijzijnde textielcontainer in je buurt te vinden. Vanaf half mei staan hier ook de locaties van de mini-textielcontainers op.