Lisdodde Gemeente Amsterdam

Minder CO2 door lisdodden

Ed Buijs is ecoloog en planoloog bij Ruimte en Duurzaamheid. Hij staat aan de wieg van het onderzoeksproject lisdoddenteelt in de Burkmeer. Het doel is om de CO2-uitstoot omlaag te brengen.

Burkmeer

Ed: “In de Burkmeer doen we 2 dingen tegelijk. We verhogen het waterpeil van deze veenweidepolder, zodat de bodem minder CO2-uitstoot. En we kweken er lisdodden. Deze waterplant neemt veel CO2 op omdat ie zo ontzettend hard groeit.

De lisdodden kun je op wel 20 verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als poeder voor 3D printmateriaal of voor wegwerpservies. Na gebruik kan dat zonder problemen op de composthoop. Van de lisdodden die we in de Burkmeer kweken, worden isolatieplaten voor de bouw gemaakt.”

Lisdodde in Burkmeer Gemeente Amsterdam Ed Buijs

“Onze droom is: de landbouw beter laten aansluiten aan de natuurlijke omstandigheden. Dit onderzoeksproject draagt daaraan bij. Als het lukt om geld te verdienen aan de lisdodden, dan is het een interessant gewas voor boeren.”

Dieren

“We zijn nieuwsgierig welke dieren het lisdoddenlandschap gaan opzoeken. We verwachten de ringslang en unieke Nederlandse Noorse woelmuis. Het zou een groot succes zijn als de buidelmees hier gaat broeden. Lisdodden zorgen ook voor een goede waterkwaliteit. We onderzoeken alles.”

Vraatzuchtige ganzen

“We werken nu hard aan onze eerste uitdaging: de jonge aanplant van lisdodden tegen de vraatzuchtige ganzen beschermen. Daar komen we wel uit: we werken met de creatiefste en succesvolste lisdoddenkweker van Europa. In de zomer zie je het landschap in Burkmeer veranderen. Ik zou zeggen: ‘Pak de fiets en kom kijken’.”

Gemeente Amsterdam Burkmeer Lisdodde