MKB in transitie | Westdogs hondenuitlaatservice

We willen schonere lucht in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil dat er in 2030 alleen nog maar uitstootvrije auto’s op de Amsterdamse straten, pleinen en lanen rijden. Er wordt een uitstootvrije zone voorbereid, die per 1 januari 2025 voor de meeste zakelijke bestelbussen zal gelden. Dat lijkt een enorme opgave. Toch zijn er nu koplopers die al zijn overgestapt en elektrisch rijden. Voortrekkers die hun bedrijfsvoering verduurzamen. Wij willen weten wie deze uitstootvrije pioniers zijn. Hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen? Wat kunnen we van ze leren?

Honden elektrisch de natuur in gechauffeurd

MKB uitstootvrij rijden westdogs gemeente amsterdam wieke braat

Op een zonnige vrijdagochtend treffen we Amy Hehalatu (38) in de Lutkemeerpolder en acht blaffende vierpotigen. Uitgelaten struikelen de honden over elkaar heen en rennen enthousiast het water in. Tijd om te spreken met Amy. Ze startte vijf jaar geleden met haar hondenuitlaatservice Westdogs. Ze vervoert haar viervoeters elektrisch: er rijdt een elektrische bus rond en twee elektrische bakfietsen.
Amy: “Ik vond het gewoon zo raar om naar zo’n schitterend natuurgebied te rijden met een ronkende diesel. Dat klopt voor mij gewoon niet. Toen ben ik op het idee gekomen om mijn blaffende klanten elektrisch te gaan rijden.”
De honden komen het water uit en schudden zich uit. Wij lopen verder de polder in en gaan een stuk bos in. De honden lopen vooruit, ze kennen het hier op hun duimpje.

Subsidies en Regelingen

Uitstootvrij rijden MKB hondenuitlaatservice westdogs gemeente amsterdam wieke braat


“Ik heb de ziekte van Crohn, daardoor kon ik mijn idee bij de Bart de Graaff Stichting pitchen. Het is me gelukt een bedrag te krijgen waarmee ik mijn elektrische bus kon aanschaffen. Daarmee heb ik wel een stapje voor op anderen, want ik denk dat het benodigde startkapitaal mensen tegenhoudt. En leasen is te duur voor een bedrijfje zoals dit, dat kost al gauw 1000 euro per maand. Ook denk ik dat het ingewikkeld is geld te vinden: Subsidies en regelingen zijn vaag en slecht vindbaar. En als ze je vindt, dan zijn ze ook binnen de kortste keren op. Ook zouden laadpalen in recreatiegebieden buiten de stad wel handig zijn, want in de winter gaat mijn accu sneller leeg. Al zou dat wel een beetje vreemd zijn, laadpalen in een bos. Maar beter dan een diesel!”

De gemeente Amsterdam

Uitstootvrij rijden MKB hondenuitlaatservice westdogs gemeente amsterdam wieke braat

Wat zou de gemeente kunnen doen om het gemakkelijker te maken over te schakelen naar een elektrisch wagenpark? Amy: “Meer subsidies, meer informatie. Misschien wel een fysiek loket waar je heen kan om advies in te winnen. Online is het zo onoverzichtelijk. En toch meer laadpalen, zeker in recreatie gebieden waar je met de honden kan wandelen.”

Tips voor anderen

Uitstootvrij rijden MKB hondenuitlaatservice westdogs gemeente amsterdam wieke braat

Amy: “We moeten elektrisch gaan rijden, minder vliegen, anders gaan eten. De natuur is zo mooi, als we dat nog een klein beetje willen behouden moeten we wel. Anders wordt de wereld een hele nare plek om te leven.”

Uitstootvrij rijden MKB hondenuitlaatservice westdogs gemeente amsterdam wieke braat

We zijn het bos uitgelopen. In de verte zien we de elektrische bus van Westdogs staan. De honden nemen nog een vrolijke duik in het water terwijl wij de samenpakkende wolken boven de polder onze kant op zien komen. “Ik hoop echt dat meer mensen zich beseffen hoe belangrijk de natuur is en daarom de moeite willen nemen ook uitstootvrij te gaan rijden, ook andere hondenuitlaat services.” Amy roept de honden, nog één rondje rennen en dan aangelijnd de elektrische bus weer in.
Ik zwaai ze uit en weg zijn ze. De stad weer in.

Hoe kan jij dit doen?

Bekijk welke mogelijke subsidies de gemeente aanbiedt
Kijk of jij ook kan verduurzamen.