Molshopen tellen om de mollenstand in kaart te brengen

Op zaterdag 17 februari 2024 en zondag 18 februari 2024 vindt de jaarlijkse mollentelling plaats. Deze wordt gehouden om de mollenstand in Nederland in kaart te brengen. De mol is een nuttig diertje dat veel kleine beestjes eet en ook nog eens de grond bemest. Tel dus mee om te weten hoeveel van deze ondergrondse gravertjes in jouw tuin of buurt leven.

Grondwerkertje, insecteneter en bemester

Een mol ziet ons nauwelijks en wij zien zelden een mol. Toch verraad hij zijn aanwezigheid door de kenmerkende molshopen. Mollen zijn gek op mieren, kevers, termieten, spinnen én slakken. Ook lusten ze wel een babymuisje op zijn tijd. En onder je gazon leven nog weleens aardrupsen en emelten die de graswortels vernielen, die vinden ze lekker. Door de tunnels die hij graaft raakt de bodem los. Er komt dan lucht bij waardoor het water sneller wegzakt. En hij bemest de grond. Een nuttig en onmisbaar diertje dus.

Amsterdamse mollen

De mol hoort in de stad. Zo wonen ze in het Rembrandtpark en Flevopark, die liggen aan de rand van de stad en zijn goed verbonden met omliggend groen.Tuintelling.nl organiseert ieder jaar de mollentelling in februari. Dan is de paartijd en zijn de mollen vol aan het graven buiten hun burcht. Dat laat zijn sporen na en die worden geteld.

Hoe werkt het?

Zoek tijdens de teldagen naar mollen, molshopen of andere mollensporen in de tuin. De waarnemingen kunnen doorgegeven worden via het telformulier. Geef daarbij de locatie door en het type waarneming zie je een molshoop, een levende of dode mol.

Heb je veel molshopen? Dan kun je ook een schatting maken van het aantal. Tuintelling - Mollentelling